Marko Sladoljev: O dramatičnoj situaciji u Španskom, Bandićevoj politici i izborima u HNS – u

MOST – ov saborski zastupnik Marko Sladoljev, diplomirani je vjeroučitelj iz Zagreba, a predavao je u Osnovnoj školi Ante Kovačića u Španskom. Također je bio MOST – ov kandidat za gradonačelnika na proteklim lokalnim izborima.

Porazgovarali smo sa Sladoljevom o gorućim gradskim problemima s naglaskom na zapadni dio grada koji je potpuno zanemaren, o aktualnostima u Saboru, političkim odnosima i budućim ambicijama zagrebačkog MOST – a.

Tema koja je uzburkala duhove, kako u Saboru, tako i u Skupštini, svakako je lex šerif, odnosno prijedlog Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi.

“Ovaj Zakon donosi se zbog dva gradonačelnika, zbog gradonačelnika Opare i gospodina Milana Bandića. Ja sam u svojoj raspravi kazao kako je to Zakon o nezabludivosti, odnosno nepogrješivosti gradonačelnika. Gradonačelnik postaje endemska zaštićena biljka kojoj nitko ništa ne može, predstavničko tijelo je ima puno manje ovlasti. Dobro znamo kakva je situacija u Splitu i u Zagrebu gdje će se zakonom učvrstiti pozicija ovih gradonačelnika, a gosp Plenkoviću je važan gospodin Bandić zbog održavanje trgovačke većine u Saboru. Ovim zakonom će se zacementirati i ta većina u saboru”, komentirao je ovaj saborski zastupnik Zakon koji je podigao na noge kako građane, tako i gradske zastupnike.

marko-sladoljev-29112017-03

Aktualna zagrebačka vlast bavi se nebitnim temama, smatra, a neke od odluka koje su donijeli idu na štetu Zagrepčanima te ih smatra nepotrebnima.

Sam Bandić je priznao da je brojna obećanja davao zbog izbora. Sadašnja gradska vlast, od kako se Skupština konstituirala, bavila se temama koje nisu ključne za Zagreb te donijela neke štetne odluke, primjerice, naplata parkinga po cijelom gradu, a posebno ću se osvrnuti na svoj kvart, Špansko. Špansko je jedan od rubnih dijelova grada,nas inače nazivaju predgrađem Ljubljane. I upravo tamo gdje on uvodi naplatu parkiranja, to je završetak Španskog. Građani su se pobunili, potpisivali peticiju i ta odluka je odgođena. zatim satovi po svim mjesnim odborima koji bi građane koštali oko 50 milijuna kuna – zamislite što se može napraviti s tim novcem” istaknuo je Sladoljev dodavši kako su se bavili i skidanjem Tita i postavljanjem Ive Lole Ribara, a bitne teme još nisu stigle na Dnevni red.

Dramatično stanje u školama

Škole i vrtići, napominje, u izrazito su teškoj situaciji, a gradonačelnik je nabavio školske uniforme u vrijednosti od 12 milijuna kuna. Alarmantnu situaciju Marko Sladoljev opisao je na primjeru osnovne škole u Španskom.

marko-sladoljev-29112017-01

“Primjer je moja bivša škola Ante Kovačića, a iskoristit ću priliku da pozovem Milana Bandića da se okrene konačno Španskom i ovoj školi. To je najveća škola u Zagrebu, ima preko 900 učenika i ove godine su upisali šest prvih razreda što se nikada u povijesti nije dogodilo. Djeca se nemaju gdje svlačiti i oblačiti jer nemaju ormariće. Roditelji su pokrenuli akciju skupljanja novaca za ormariće koje bi izgradili u školi kako bi djeca imala gdje držati stvari. Investicija iznosi 100 tisuća kuna. Kao volonter sam svake godine sudjelovao u akcijama roditelja pri kojima se skupio novac za projektore, informatičku opremu, tamburice…”, navodi MOST – ov saborski zastupnik.

Dodaje kako Grad Zagreb nije sudjelovao niti na jednom od ovih projekata niti je dao neki novčani iznos za nabavu opreme.

“Grad Zagreb gotovo da nije sudjelovao niti u jednom projektu. Pozivam gospodina Bandića da prikupi političke poene i donira 100 tisuća kuna Grad ili barem pola i da se toj djeci nabave ormarići”, pozvao je Sladoljev gradonačelnika.

Žestoko i u Saboru i u Skupštini

Jedna od žestokih rasprava u Skupštini odnosila se i na projekt nogometnog kampa na Sveticama koji je na koncu neslavno propao sumnjivim aneksom Ugovora.

“Kad se pojavio taj aneks Ugovora i počeo pritisak medija, na kojem zahvaljujem i vama, odustalo se od tog kampa na Sveticama koji je od početka osuđen na propast. Raditi kamp u centru grada, a dok su neki rubni dijelovi ili gradovi potpuno zapušteni je van pameti. Nogometni kampovi trebaju biti dislocirani od centra grada. Osim toga, rekreativci su izgubili mjesto za rekreaciju”, žestok je Sladoljev po pitanju ove ideje i gradonačelnikove suradnje sa Šukerom.

marko-sladoljev-29112017-10

A dok je u Skupštini užarena atmosfera zbog nekih ideoloških pitanja, u Saboru se isto tako zaoštrila retorika. Sladoljev ističe kako su neke treće opcije unijele život među zastupnike na oba fronta.

“MOST je ušao u Vijeća gradskih četvrti i u mjesne odbore, a tamo su naši zastupnici među najaktivnijima. Rješavamo probleme građana, one koji su u našoj domeni i djelujemo konkretno na terenu”, napominje te dodaje kako se zagrebački MOST isprofilirao se kao nepotkupljiv te su već sad spremni za iduće lokalne izbore na kojima će izaći u svim mjesnim odborima i gradskim četvrtima.

Sladoljev ističe kako će MOST i u budućnosti izlaziti samostalno na izbore te demantira nagađanja o koaliciji sa SDP – om i HSS – om.

“U nekim stvarima se slažemo s Krešimirom Beljakom, sada smo na neki način na istoj strani i imamo zajedničke teme. Ali ne možemo se složiti s njim ili sa SDP – om te razgovarati o predizbornim koalicijama. O postizbornim koalicijama odlučuju tijela stranke”, kaže ovaj saborski zastupnik.

Izbori u HNS – u

Marko Sladoljev poznat je i kao navijač zagrebačkog Dinama te žestoki protivnik sadašnje vladajuće garniture HNS – a. Iza nas je sjednica Zagrebačkog nogometnog saveza koju su pojedini zagrebački klubovi bojkotirali. Kao razlog naveli su činjenicu kako žele pružiti podršku Dariju Šimiću, no boje se odmazde.

“Manji klubovi su se bojali da će ostati bez proračunskih sredstava, ako pruže podršku Dariju Šimiću. Bez njih bi vjerojatno i ostali. Ali, neki klubovi su pokazali hrabrost – Rudeš, Futsal Dinamo, Zagreb… riskirali su svoj status u Zagrebačkom nogometnom savezu i proračunska sredstva. Sramota je da te čelne ljude treba čuvati policija od njihovih navijača i to na teret poreznih obveznika. Ako su smatrali da je njihova sigurnost toliko ugrožena trebali su angažirati neku privatnu tvrtku, a ne policija”, govori nam Sladoljev.

marko-sladoljev-29112017-06

Također, napominje da se u Nogometnom savezu nalazi većina HDZ – ovih kadrove te da će premijer Plenković biti najodgovornija osoba ako Davor Šuker ostane predsjednik ovog tijela.

“Mi imamo ispolitiziran nogomet, jednom odlukom gosp Plenković može smijeniti Davora Šukera. U Nogometnom savezu se nalazi većina HDZ – ovih kadrova i on to može učiniti, a bit će najodgovorniji ako Šuker ostane predsjednik saveza. Ali, ovim putem poručujem Dariju Šimiću da ne odustaje. Ni mi kao navijači nećemo odustati od njega i od promjena u HNS – u”, jasan je naš sugovornik.

Lokalne teme su Marka Sladoljev i odvele u politiku pa smo s lokalnom temom i završili razgovor, a to je – Dinamo i njegov stadion koji Sladoljev naziva kultnim mjestom.

“Maksimirski stadion spomenik je ljudskoj gluposti i pohlepi. Kada vidite europske stadione i koliko oni koštaju, duša vas još više boli. Dinamov stadion je kultno mjesto, ali više niti jedna kuna građana grada Zagreb ne smije otići u tu vreću bez dna”, zaključuje Sladoljev.

 


Komentari