MARKIĆ U AFERI KONTRACEPCIJSKE PILULE! Danas hoda za život, a prije dva dana izgubila spor protiv RTL-ove novinarke: ‘Nije bilo klevete’

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Ugodno je i sunčano subotnje prijepodne aktivistkinja i poduzetnica Željka Markić provela u centru metropole, hodajući sa otprilike tisuću istomišljenika “za zaštitu svakog ljudskog života bez diskriminacije”. No, samo dva dana ranije, ovoj je zagovornici obitelji završio sudski spor protiv RTL-ove novinarke Danke Deriflaj, u kojemu je Markić izgubila.

Sud je nepravomoćnom presudom u četvrtak odlučio kako nije bilo klevete za što je Markić tužila Derifaj. Naime, prije točno pet godina, u svibnju 2016., u Direktu je emitiran prilog o pozadini inicijative Hod za Život.

Derifaj u toj priči potegnula je pitanje kako je moguće da Markić, velika zagovornica obitelji i rađanja “zarađuje od tableta koje sprječavaju začeće”. Navela je novinarka da je vrlo neobično kad je netko protiv pobačaja, a istovremeno prima novac od tableta koje sprečavaju začeće.

Inače, na Općinskom kaznenom sudu novinarku Derifaj je branila odvjetnica Jadranka Sloković, a sud je presudio u njezinu korist, javlja RTL.

“Zadovoljna sam presudom, ovo je potvrdilo da sam profesionalno odradila svoj posao”, poručila je nakon presude Deriflaj.

No, Markić ne odustaje.

“Presuda je nepravomoćna i žalit ćemo se na nju. Već smo uspješno srušili jednu drugu, također ideološki motiviranu presudu sutkinje Sandre Kantolić. Sutkinja Kantolić prihvatila je nevjerojatnu konstrukciju Danke Derifaj, na štetu istine, opravdavajući neprofesionalno novinarstvo i ideološki motivirano blaćenje neistomišljenika, kaže Markić i dodaje kaka su na sudu dokazali da je “lažna i klevetnička tvrdnja Danke Derifaj da ‘zarađujem na tabletama protiv začeća'”.

Dokazali smo da su moji odgovori na postavljena pitanja u prilogu za RTL točni: da moja firma nije nikad prodavala kontraceptivna ili abortivna sredstva niti se bavila kliničkim ispitivanjima istih. Dokazali smo i da je moja tvrtka surađivala s Tevom isključivo na kliničkim isptivanjima neuroloških lijekova.

A onda je Danka Derifaj složila konstrukciju da je ona tvrdnjom da ja zarađujem na kontracepciji u stvari mislila reći da ja poslovno surađujem s Tevom, a kako ova multinacionalna kompanija s više od 30 000 zaposlenika zarađuje između ostalog i na kontracepciji – to onda znači da i moja firma – koja s Tevom surađuje u potpuno drugom području – u stvari zarađuje na kontracpeciji”, poručila je Markić za Jutarnji nakon presude.


Komentari