Marja Čolak na HRT-u komentirala rezove u Holdingu i ostale poteze Tomaševićeve vlasti

U HRT-ovom Studiju 4 gostovala je Marja Čolak, glavna urednica portala Zagreb.Info. Štednja, rezovi, otkazi, pojmovi su koji se u posljednje vrijeme čuju od nove zagrebačke gradske vlasti. Isto tako čestitke u obliku otkaza dobit će oko 750 djelatnika Holdinga, ustvrdio je voditelj Petar Vlahov, pa postavio pitanje može li se tim potezima ostvariti značajnija ušteda.

“Bilo je nekih pokušaja izračuna, s obzirom na to da Holding ima 5220 zaposlenika, sindikalcima je rečeno da će oko 30 posto  trebati dobiti otkaz, i to u administraciji. Oni su izračunali da bi to ipak bilo manje, jedno 15 posto, što je i dovelo do broja od 750. Otpremnine iznose 5000 kuna po godini staža. A pojedinačno ne mogu biti veće od 200 tisuća kuna. Prema nekim izračunima, ukupan iznos premašuje 37 milijuna kuna. I na to još treba dodati davanja državi i otkazne rokove koji variraju. A gdje su tek potencijalne tužbe radnika zbog otkaza, kojih će vjerujem biti”, ustvrdila je Marja Čolak.

Holding kao Bandićev uhljebarij

Na pitanje voditelja Petra Vlahova kako odrediti tko će dobiti otkaz ako nije provedena sistematizacija, a nisu izabrani ni svi direktori podružnica Holdinga, Čolak odgovara da sindikalisti smatraju kako je prvo potrebno izabrati nove direktore, pa provesti sistematizaciju i očito je dijelom uvažena ta primjedba.

”Sinoć smo vidjeli da su imenovani novi direktori za četiri strateška poduzeća – Čistoću, Plinaru, GSKG i Vodooprskrbu i odvodnju”, podsjetila je Čolak.

Voditelju Vlahovu nije bilo jasno kako je moguće da nova gradska vlast imenuje vršitelje dužnosti na mjesta ravnatelja i to na samo – tri mjeseca. Naime, nisu izabrani na posljednjem od javnih natječaja.

Čolak smatra kako nisu dovoljno ekipirani, pa kaže, da “postoji problem na koji su sindikati upozoravali, a koji nije vezan samo za voditelje podružnica već i na kadroviranje u Holdingu. Dio javnosti je smatrao Holding uhljebarijem Bandićevih kumova, rođaka i ljubavnica, a ta percepcija postoji i dalje i sindikalisti su svjesni da se mora rezati. Međutim, ono što oni minimalno očekuju je da se ne dira radnike, poštene, vrijedne, djelatnike Čistoće i Zagrebparkinga i slično.”

Pozitivni koraci

“Da ne bi ispalo da su samo kritike. Još ljetos agencija Standard & Poor´s je izmijenila kreditni rejting dugovanja Zagreba iz negativnog u stabilan, procijenili su da će Gradu na ruku ići oporavak i hrvatskog gospodarstva i konsolidacija proračuna”, navodi Čolak i ističe da su iz agencije čak i pohvalili su Tomaševića.

Od ostalih pozitivnih učinaka nove gradske vlasti Marja Čolak je izdvojila smanjenje pročelničkih koeficijenata i kredit od 400 milijuna kuna ugovoren s četiri banke.

“Izdvojila bih i to što je malo pokazao zube kad je PNUSKOKU prijavio tvrtku Bilić Erić. Rekla bi da je to bila neka njegova medijska ofenziva u kojoj je pokazao da se za čuvanje derutnih stanova davalo tisuću kuna po danu, što je u ukupnom zbroju prelazilo u milijune”, rekla je Čolak.

Podsjetila je kako je jedan od suvlasnika tvrtke Bilić Erić suprug bivše Bandićeve pročelnice Mirke Jozić te da je bračni pa Jozić odbacio optužbe za sukob interesa.

”Ipak, ne može se pobjeći od činjenice, a o tome je pisao i portal Zagreb.info, da je od 2013. tvrtka, što objedinjenom nabavom, što pojedinačnim ugovorima i narudžbenicama ugovorila s Gradom preko 330 milijuna kuna posla.

Neispunjena obećanja

Na pitanje jesu li uštede dovoljne, Čolak odgovara kako smo na početku vidjeli neke populističke mjere kao što je ukidanje luksuznih službenih auta poput Audija i BMW-a.

”Uzeli su Opel Astru, to je i pitanje stila i to se njihovim biračima može svidjeti. Potom se u krenulo u pregovore za ukidanje božićnica i godišnjih nagrada u Holdingu pa u rezanje prava građana. Prvenstveno, ističe, to su ukidanje mjere roditelj-odgojitelj što je izazvalo veliku raspravu i smanjenje naknade za novorođenčadi”, rekla je Čolak.

Ostalo je visjeti u zraku, kaže voditelj, ono što je obećano u predizbornoj kampanji i ono što je dosad učinjeno.

“Tomašević je za naknade za novorođenčad i socijalne mjere općenito u predizbornoj kampanji najavljivao reviziju, a ono što je bitno, a što se tiče mjere roditelj-odgojitelj je da je na jednom predizbornom sučeljavanju rekao da će kao gradonačelnik spriječiti nove prijave za taj status, a sada se javila udruga U ime obitelji pozivajući se i na njegovu izjavu kako stečena prava neće dirati”, kazala je Čolak. Napomenula je i da je udruga U ime obitelji tražila od Tomaševića da održi svoje predizborno obećanje, a bivši pročelnik tog resora, Ivica Lovrić, najavio je i tužbu protiv aktualne vlasti.

“Tomašević smatra da može mirno spavati jer za tu mjeru nisu potpisivani ugovori, dakle smatra da u tom smislu ne postoji osnova za tužbu.”

Rubna situacija s otpadom

“Tomaševićevi birači mogli su se osjećati izdano i zbog Pripuza“, ustanovila je Čolak i dodala da Tomašević nikada izrijekom nije rekao da neće poslovati s Pripuzom, ali se takav dojam stvorio zbog njegove općenite retorike u kampanji, a koja se bazirala na temama zbrinjavanja otpada, ekologije i borbe protiv korupcije.

“Na kraju je bio primoran dio posla ponovno dati Pripuzu, ali je tražio i neka rubna rješenja, pa je angažirao tvrtku Royal Media za usluge prijevoza i drobljenja, ali je morao ići na bagatelnu nabavu i odabrana je među tri ponude po cijeni 198.750 kuna. O toj se pak tvrtki dosta negativno pisalo i zbog nepravilnosti u radu”, rekla je Čolak.

Ističe i da je namjera Tomaševićeve vlasti u potpunosti prepustiti zbrinjavanje i gospodarenje otpadom gradskom komunalcu Čistoći. No, za to je potrebno vrijeme, ističe voditelj, pa kaže kako se često zaboravlja da je C.I.O.S. tvrtka koja se sa zbrinjavanjem zagrebačkog otpada bavi od 2013. godine, ali ističe da bi za stvaranje protuteže C.I.O.S.-u momentalno u Čistoću trebalo staviti 100 milijuna kuna.

Sporna imenovanja

Govoreći o izigranim obećanjima Čolak je napomenula kako se treba podsjetiti i na imenovanje članova Uprave Holdinga gdje se računalo na transparentnost, a na kraju su izabrani bez javnog natječaja.

”Nije pomogla niti prisutnost osoba poput Darija Juričana na službenim sastancima. Preuzeli su Zagreb nakon 20 godina Bandićeve vladavine, naravno da ima zapinjanja i naravno da ne može u početku sve ići glatko”, istaknula je Čolak i dodala da u nekim stvarima ima pomaka, ali ima i gafova.

Muzej grada Zagreba

“Spotiču se na ideološkim pitanjima, sjetimo se nesretne najave uvođenja građanskog odgoja, što je na kraju odgođeno, zatim brisanja murala u Savskom gaju, gdje je navodno slučajno obrisan cijeli mural, a ne samo dio posvećen Praljku, pa i izjave Ivane Kekin koja je za micanje murala Bobanu. Sada se burna situacija događa u Muzeju grada Zagreba gdje natječaj za izbor ravnatelja poništen”, komentirala je Čolak na upit što se događa u Muzeju grada Zagreba.

”Među dvije kandidatkinje je podržana Ana Kutleša koja po tvrdnjama zaposlenika nije zadovoljila uvjete natječaja, a njen prijedlog je podržalo tri od pet članova Upravnog vijeća. Prvo su zaposlenici pisali Tomaševiću o neregularnosti natječaja, a kada to nije upalilo počeli su na ideološkoj bazi optuživati Kutlešu da je aktivistica, čije je djelovanje obilježeno političkom ideologijom, i da su doživjeli određene probleme na društvenim mrežama gdje ih se prozivali da su ustaše i slično.”

Ističe Čolak da su iz gradskog Mosta reagirali na tu priču pa su tražili smjenu troje članova Upravnog vijeća.

O rebalansu proračuna

“Za očekivati je da će proračun za 2022. biti stabilizacijski proračun, s nekim razvojnim aktivnostima”, rekla je Čolak.

Na pitanje koliko je točna teza da je Zagreb ovisan o sredstvima države, ali i državnom vrhu, Čolak ističe kako do sada nije bilo uobičajenih trzavica, kao primjerice, s Milanovićem. Tu je ulogu preuzela HDZ-ova oporba u gradu, ustvrdio je voditelj Petar Vlahov.

Rekla je da Čolak da je na pitanju obnove grada ta veza između države i grada jako važna, ali to pitanje ranije nije bilo dobro riješeno na relaciji Ministarstva graditeljstva i Fonda za obnovu.

Bajakić, Tesla banka i stečaj

Za kraj, u Studiju 4 su se osvrnuli na ulogu Ratka Bajakića u Tomaševićevom timu.

”Bajakića se spominjalo za mogući sukob interesa zbog suvlasništva u tvrtkama koje posluju s Holdingom, za Arenu, ali ipak je ostao u sedlu. Slovi za sivu eminenciju i čovjeka s velikim utjecajem na gradonačelnika. Zanimljivo je da je on prijatelj Milorada Pupovca, kojem je bio i na čelu Nadzornog odbora u Tesla banci koja je otišla u stečaj 2018. pa se postavlja pitanje – ako je bio na čelu Nadzornog odbora banke koja je otišla u stečaj sada je  u Nadzornom odboru Holdinga, je li to zabrinjavajuća situacija.


Komentari