MARIN VIDUKA DEMANTIRA NAVODE IZ GRADA: ‘Očekujemo da će Zagrepčanima ostati Jabuka!’

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Čeka li Jabuku sudbina Saloona?

Tek što smo dobili jednu borbu, onu za kultni Saloon, Zagrepčane je zatekla neugodna vijest- dovodi se u pitanje opstanak još jednog kluba koji je obilježio mladost brojnim generacijama, još jednog mjesta protkanog posebnim uspomenama

Podsjetimo, u srijedu u jutarnjim satima, radnike Jabuke iznenadila željezna ograda i zaštitari koji su im branili pristup terasi kluba.Tamo se planira gradnja nove dvorane obližnje škole, na čestici koja je proglašena kulturnim dobrom.

Iz kluba su priopćili da je Grad Zagreb kao investitor sam sebi izdao dozvolu, bez suglasnosti s ministarstvom kulture, dok je sudski spor oko vlasništva terase  u tijeku. S druge strane, Grad opovrgava ove tvrdnje uz obrazloženje da se ne radi na čestici na kojoj je smješten klub Jabuka, odnosno da je sporna čestica u vlasništvu škole na čijoj se dvorani radi.

Na aktualnu situaciju osvrnuo se i gradonačelnik ističući da vlasnik Jabuke ne radi u skladu s razlozima zbog kojih mu je prostor dodjeljen. Po isteku Ugovora o najmu, Jabuka nije ispunila uvjete za ponovno produljenje Ugovora, tvrde iz Grada.

“Gospodinu Petroviću dodjelili smo taj prostor, mislim da ono što on radi zadnjih godina nije na tragu onog za što smo se zalagali kada smo to prije 13 godina inicirali. Mislim da se to pretvorilo u nešto treće, ali Jabuku nećemo zatvarati, borit ćemo se svim sredstvima”, poručuje Bandić.

>>>KOJA JE TAJNA KULTNE JABUKE? ‘Mi se ne mijenjamo, ostali smo vjerni sebi!’ (FOTO)

Jabuka demantira navode iz Grada

Na sve ove navode reagirao je i Marin Viduka, voditelj kultnog kluba.

“Grad Zagreb je sam sebi izdao dozvolu i ruši kulturno dobro bez dozvole i suglasnosti Hrvatskog vijeća za kulturna dobra, a gradnju provodi protupravnim oduzimanjem posjeda. Kako je to moguće? GSK Jabuka je u posjedu terase već više od 40 godina pa se postavlja pitanje kako Grad Zagreb ili bilo tko drugi koga je ovlastio isti može na silu ući u tuđi posjet tvrdeći da za to ima sve potrebene dozvole?

Nazivaju nas nelegalnim korisnicima prostora, a ja vam predlažem da ih zamolite da vam pošalju dokaz iz kojeg se vidi da su oni vlasnici prostora. Siguran sam da vam neće imati ništa za poslati, jer Grad Zagreb nije vlasnik navedenog prostora. Samim time, Grad Zagreb i nije mogao potpisati ugovor o zakupu prostora s GK Jabuka d.o.o., kao vršiteljem ugostiteljske djelatnosti u klubu, a ne zbog pasivnosti korisnika, kako je navedeno.

GK Jabuka d.o.o. je još 2001. g. od Grada Zagreba dobio pismenu dozvolu za obavljanje ugostiteljske djelatnosti. Mi je posjedujemo, ali oni su je valjda zagubili. I zaključno na temu nelegalnih korisnika. Od ponovnog otvaranja kluba 2001. kojem je prisustvovao i sam gradonačelnik do danas ništa se u načinu vođenja kluba i programa u njemu nije promijenilo. Puštamo određenu vrstu glazbe i radimo programe vezane za nju. Jabuka je najstariji i povijesno najbitniji klub u Hrvatskoj. Pozivamo Ministarstvo kulture da zaustavi devastaciju Jabuke.

Nitko nam ne garantira da već sutra ili kad god to nekome od gradskih moćnika odgovara neće ponovo poslati „zaštitare“, ali ovoga puta da nam provale i u same prostorije kluba. I za kraj, zar je bilo tako teško javiti se početkom godine kada su se radili planovi za gradnju dvorane i pozvati predstavnike kluba na razgovor kako bi se postigao dogovor i izbjegla ovakva situacija?

GSK Jabuka je od svog osnivanja uvijek imao odlične odnose sa školom i drago nam je da će djeca dobiti ljepšu i bolju dvoranu. Isto tako očekujemo da će svim građankama i građanima Grada Zagreba, kao i njihovim gostima i dalje ostati klub Jabuka i za to ćemo se boriti svim pravnim sredstvima.”, priopćio je Viduka.

Koja je točno pozadina novonastale trakavice, teško je ustvrditi u ovom trenutku, no također je teško oteti se dojmu da se priča sa Saloonom ponavlja. Ova tema neće se zatvoriti preko noći, mišljenja je Tomislav Petrović, s kojim će se većina građana složiti, poučeni dosadašnjim iskustvima.

I upravo zbog toga šalje se samo jedna poruka- Reci DA za najzagrebačkiji klub! Reci DA za Jabuku!

>>>PROVALILI NA TERASU POD OKRILJEM NOĆI: Grad želi zatvoriti kultni zagrebački klub?


Komentari