Maras progovorio o kazni od 86 tisuća kuna: ‘Radi se o tome da je HDZ uzurpirao DIP. Ovo je po meni skandalozna odluka’

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras u petak je rekao da je odluka DIP-a o sankcioniranju SDP-a zbog naljepnice koju je isticao na laptopu u Hrvatskom saboru tijekom predizborne kampanje za EU izbore skandalozna te ocijenio da je DIP podređen HDZ-u.

“Nažalost, Državno izborno povjerenstvo je postavljeno u poziciju politike. Radi se o tome da je HDZ uzurpirao DIP. Ovo je po meni skandalozna odluka i nadam se da će je instance koje su nakon toga, poništiti”, poručio je SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras na konferenciji za medije.

Odluku DIP-a nazvao je nakaradnom jer govori da je u redu, ističe, da je za vrijeme kampanje za EU izbore “čitava svita ministara” putovala po Hrvatskoj i potrošila milijune kuna poreznih obveznika, a da nije u redu da jedan zastupnik u Saboru izražava svoje mišljenje putem naljepnice ili govorom na vlastiti trošak.

DIP je odlučio da je Maras prekršio Zakon o financiranju predizborne promidžbe jer je za izbornu promidžbu koristio uredsku prostoriju državnog tijela, odnosno službenu prostoriju u kojoj se održavaju sjednice Hrvatskoga sabora, dok Maras tvrdi da u zakonima drugačije piše te ističe da je Sabor javno mjesto, definiran kao “dvorana za sjednice”, a ne uredski prostor.

Naglasio je kako on nikada ne bi svjesno kršio zakone te izrazio uvjerenje da nije prekršio Zakon, a ni Ustav RH koji govori, ističe Maras, da saborski zastupnik ne može biti kažnjen za iznošenje mišljenja.

“Neka gospoda koja su donijela ovakvu odluku u DIP-u objasne kako je njihova odluka u skladu s Ustavom. Mišljenje se može dati usmeno govorom, gestom, napisano, pokazivanjem. Ja sam to činio putem naljepnice, a to činim i nakon europskih izbora jer naljepnice nisu nestale”, poručio je Maras.

Ocijenio je da je HDZ izvršio pritisak na DIP zato što Maras “smeta HDZ-u” jer predstavlja Hrvatsku koja se bori protiv korupcije. Istaknuo je da bi sada svima trebalo biti jasno zašto je HDZ inzistirao da ima dodatnog člana u DIP-u, odnosno zbog toga što je “uzurpirao DIP i podredio ga sebi i svojim interesima”.

Upitan kako onda tumači činjenicu da je potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić Križanić iz SDP-a, a odluka je donesena jednoglasno, odgovorio je da to novinari moraju pitati nju.

Poručio je da je odluka donesena na poticajnu prijavu HDZ-a te ga takve “smicalice, prijave i podmetanja neće zaustaviti”. Izrazio je uvjerenje da će SDP podnijeti žalbu Upravnom sudu te poručio da odluka nakon žalbe neće ostati ista “ukoliko bude neovisnosti”.

Maras je od 10. do 26. travnja na svom prijenosnom računalu u sabornici lijepio različite promidžbene izborne poruke, poput “Biraj Marasa” ili “Glasaj za 007”. DIP je odredio da će visina sankcije SDP-a, umjesto mogućih 344 tisuće kuna, biti u visini naknade za jedno osvojeno mjesto na izborima, odnosno 86 tisuća.


Komentari