MANJE PACIJENATA, NOVA ZAPOSLENJA… Nogalo je govorio istinu o DB Srebrnjak? Ravnatelj nam ispričao svoju stranu medalje

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Nakon što je u javnost izašao bivši ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak, Boro Nogalo pa istaknuo kako se u ustanovi smanjio broj pacijenata, a porastali troškovi te broj zaposlenih, unatoč odluci Gradske Skupštine koja je imenovanja onemogućila do nove sjednice, obratili smo se samom ravnatelju.

Dr.sc. Ivo Dumić-Čule, ravnatelj bolnice govori nam kako je Nogalo točno istaknuo da je u tijeku sistematizacija ustanove, a provode ju, govori, iz nekoliko razloga. “U ožujku je na Gradskoj skupštini mijenjan Statut bolnice, čime je ona postala Klinika za pedijatriju, što predviđa nova radna mjesta i izmjenu sistematizacije. Osim toga, ovih dana počinje gradnja Dječjeg centra za translacijsku medicinu, zbog čega je potrebno propisati nova radna mjesta, posebice u translacijskom timu. Uz navedeno, sistematizaciju je trebalo napraviti jer trenutno ni jedan od postojećih voditelja odjela nije izabran adekvatno na javnom natječaju niti su tada priložili potrebnu dokumentaciju te su svi imenovani na neodređeno iako zakon jasno propisuje da se trebaju birati na mandat”, rekao nam je.

Što se tiče navodnog zapošljavanja protivno odluci Gradske Skupštine, Dumić-Čule tvrdi kako od odluke Skupštine u ožujku nitko nije zaposlen u bolnici, a primljen je tek manji broj zdravstvenih radnika na određeno.

“Prije te odluke, a od početka ove godine u DB Srebrnjak primljeno je 11 liječnika te dva člana administrativnog osoblja”, ističe.

Pandemija ograničila rad

Naposljetku, Nogalo govori kako su dugovi bolnice enormni, a trenutni ravnatelj ističe kako se iznos obveza koje bolnica duguje dobavljačima nije mijenjao otkako je došao u bolnicu. S druge strane, broj pacijenata, istina, padao je.

“Točno je da imamo manje pacijenata, ali zbog aktualne pandemije. Patologija kojom se bavi bolnica je prvenstveno alergo-pulmonalna, no zbog svih epidemioloških mjera te neodlaska djece u vrtić ili školu, takvih je pacijenata puno manje (kako kod nas, tako i u cijelom svijetu od početka borbe protiv korone). Osim toga, pod epidemiološkim mjerama, mi u ambulantu dnevno možemo pregledati 16 djece, a prije smo mogli preko 25 po ambulanti. Sve to utječe na manji broj pacijenata, koji kako smo pojasnili, prvenstveno ima veze s koronom”, zaključio je.


Komentari