MAMUTICA SE TREBALA ZVATI TRATINČICA: Nepoznati detalji o najpoznatijoj zgradi u Zagrebu!

FOTO: Roberto Spudić

Betonski gorostas kojeg su njegovi stanovnici prozvali Mamutica izgrađen je 1974. godine. U tadašnju novoizgrađenu zagrebačku četvrt doseljavalo se iz cijele Hrvatske, a mnogi su se u njoj upoznali i zaljubili. Tako u Mamutici živi već druga, pa i treća generacija Zagrepčana.

Mamutica je ostala ne samo najveća zgrada u čitavoj Hrvatskoj, nego je još uvijek jedna od najvećih stambenih objekata u Europi. Stoga je zanimljivo da se trebala zvati baš Tratinčica. Naime, prema urbanističkom planu Miroslava Kollenza svaka je zgrada u zagrebačkoj četvrti Travno trebala dobiti naziv prema nekom livadskom cvijetu, ali ta ideja ipak nije zaživjela.

Mamutica je životno djelo arhitekta Đure Mirkovića. Osmislio je zgradu s 1169 stanova raspoređenih u 9 ulaza. Ova grdosija od armiranog betona dugačka je čak 240 metara, a njezinih 19 katova proteže se 60 m u visinu i pruža fantastičan pogled na okolicu. Rijetko se koja stambena građevina može pohvaliti s impresivnih 100 000 m2 površine. Možda je najdojmljiviji podatak o njezinoj statici. Naime, samo dvije zgrade u Zagrebu mogu izdržati najjači potres. To su Mamutica i Super Andrija.

Budući da se unutar zgrade nalazi jedan od najvećih agregata, u slučaju rata Mamutica se trebala pretvoriti u bolnicu…

Više čitajte na povijest.hr!


Komentari