Mamića ipak mogu izručiti Hrvatskoj? Ima BiH državljanstvo, ali ipak nije siguran od progona

Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Presuda Zdravku Mamiću odjeknula je regijom, prvenstveno jer ju je on dočekao u Međugorju, odnosno u Bosni i Hercegovini, čije državljanstvo je nedavno dobio. Naime, od tog trenutka BiH ministri tvrde da on kao državljanin BiH (ima dvojno državljanstvo) ne može biti izručen Hrvatskoj.

Ipak, čini se da bi mogli biti u krivu, što je potvrdilo nekoliko pravnih stručnjaka za Novi list. Oni tvrde kako ne postoje pravne prepreke za izručenje, a ključan je Ugovor Republike Hrvatske i BiH o izručenju iz 2012. godine koji u točkama 7. i 8. regulira izručenje vlastitih državljana, dakle hrvatskih u Hrvatsku, odnosno bosanskohercegovačkih u susjednu državu.

Pravni stručnjaci tumače da u Ugovoru stoji kako svi državljani, koje se progoni zbog kaznenih djela za koja se mogu dobiti kazne više od pet godina zatvora, mogu biti izručeni, odnosno da ih se izručiti mora, ako se restriktivno gledaju same točke Ugovora.

Kao što je već dobro poznato, Zdravko Mamić dobio je kaznu dugu šest i pol godina, što je svakako više od pet navedenih u Ugovoru. Samim time, on podliježe odredbi da može, odnosno mora biti izručen, tvrde stručnjaci.

“Izuzetak je samo jedan, a to su ratni zločini. Obje države osigurale su se da u tim slučajima ne dolazi do ekstradicije, vjerojatno svjesne da se te optužbe mogu dosta lako fabricirati”, dodaju stručnjaci.

Inače, BiH Dragan Mektić izjavio je kako je zakon jasan te predviđa da Mamić ne može biti izručen Hrvatskoj. Ipak, dodao je, Mamić može kaznu odslužiti u BiH te je podsjetio kako Hrvatska ima na raspolaganju mogućnost da od BiH zatraži prihvaćanje i provedbu svoje sudske presude, kako se to već zbivalo u prošlosti, primjerice u slučaju Branimira Glavaša.

Tada je nadležan Sud BiH, koji formalno razmatra presudu izrečenu u drugoj državi i daje nalog za provedbu. Dosad su u pravilu potvrđivali takve presude bez preinaka, iako u teoriji mogu i smanjiti izrečenu kaznu.

Autor: Željka Orešković


Komentari