Mamić se zasad skriva u BiH: Ako dođe do ovog, ni tamo više neće biti siguran

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Bivši čelnik i sadašnji savjetnik NK Dinama Zdravko Mamić, njegov brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar u srijedu su nepravomoćnom presudom osječkog Županijskog suda proglašeni krivim za Uskokove optužbe o izvlačenju oko 116 milijuna kuna iz toga kluba te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 milijuna kuna te ih je osudio na zatvorske kazne, pri čemu je Zdravko Mamić dobio šest i pol godina.

Prema presudi koju je pročitao predsjednik sudskog vijeća Darko Krušlin Zdravko Mamić osuđen je po svim točkama optužnice, Milan Pernar i Zoran Mamić oslobođeni su prve točke optužnice, ali su proglašeni krivima za umanjivanje Mamićevih poreznih obveza i primanje mita, a Zoran i za davanje mita. Zdravko i Zoran Mamić te Vrbanović krivi su po trećoj točki optužnice, odnosno za podjelu transfera za Dejana Lovrena, a Zdravko Mamić i za podjelu transfera za Luku Modrića.

Zdravko Mamić osuđen je na šest i pol godina, Pernar na četiri godine i dva mjeseca, Zoran Mamić na četiri godine i 11 mjeseci, a Vrbanović na tri godine.

“Zdravko Mamić neće moći izbjeći zatvorsku kaznu i ukoliko mu ona bude pravomoćno izrečena u Hrvatskoj on će je odslužiti u Bosni i Hercegovini, ako Zagreb to zatraži temeljem postojećeg međudržavnog sporazuma”, izjavio je u srijedu u Sarajevu ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Komentirajući novinarima činjenicu da je Mamić otišao u BiH uoči izricanja presude na sudu u Osijeku, Dragan Mektić je novinarima rekao kako je zakon jasan i predviđa da Mamić ne može biti izručen Hrvatskoj ukoliko ima bosanskohercegovačko državljanstvo.

“To je slučaj i s osobama iz BiH s državljanstvima drugih zemalja koji su pobjegli u pokušaju da izbjegnu izdržavanje kazne”, razjasnio je Mektić.

No, pojasnio je kako to ipak nije prepreka da Mamić završi u zatvoru bude li pravomoćno osuđen. Hrvatska ima na raspolaganju mogućnost da od BiH zatraži prihvaćanje i provedbu svoje sudske presude kako se to već zbivalo u prošlosti, primjerice bilo je to u slučaju Branimira Glavaša.

U jednom slučaju njegovo utočište moglo bi doći u pitanje

Budući da su obje strane najavile žalbu, možemo konstatirati kako će biti dug put do pravomoćne presude. Naime, USKOK nije zadovoljan visinom kazne zbog čega će uložiti žalbu, dok Zdravko Mamić i njegova obrana iznose čitav niz zamjerki na presudu.

O žalbama odlučuje Vrhovni sud RH, a ako odluči potvrditi presudu postupak bi mogao biti okončan kroz dvije do tri godine.

Iako prema Ugovoru o izručenju između Hrvatske i BiH, Mamića nije moguće izručiti prije pravomoćnosti presude; budući da ugovor vrijedi samo za slučajeve organiziranog kriminala, pojavljuje se jedan detalj u obliku druge optužnice prema kojoj se Mamiću na teret stavlja udruživanje u zločinačku organizaciju.

Riječ je o optužnici protiv Mamića i suokrivljenika prema kojoj im se na teret stavlja izvlačenje još 144 milijuna kuna iz Dinama. Ako ova optužnica bude potvrđena dolazimo do drugog trenutka u kojem bi Zdravko Mamić, osim što je osoba s tjeralice, bio optužen i za organizirani kriminal.

U ovom slučaju, njegovo utočište u BiH više ne bi bilo tako sigurno.

 

 

 


Komentari