MALVERZACIJE U SC-u?! Studenti traže financijsko izvješće zbog visokih cijena domova

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Vijeće studenata službeno podržava načelnu korekciju cijena s obzirom na obnovu studentskog smještaja u Zagrebu, no ne bez dogovora svih dionika i korisnika te nužnog revidiranja modela korekcije.

Cijene studentskih domova izazvale su pravu pomutnju, a priopćenjem se obratilo Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola RH:

“Javnosti, kao i studentskim predstavnicima – glavnim dionicima u pregovorima, treba biti dostupna službena dokumentacija na temelju koje poskupljuje studentski smještaj!

Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola RH, nacionalno koordinativno i predstavničko tijelo više od 35 000 studenata državnih i privatnih veleučilišta i visokih škola u RH, podržava načelnu korekciju cijena s obzirom na obnovu studentskog smještaja u Zagrebu, no ne na način kako je to izvedeno od strane Studentskog centra u Zagrebu.


Smatramo kako do realne korekcije cijena može doći isključivo na temelju konkretnih financijskih pokazatelja poslovanja. Nužno je napraviti kratkoročnu i dugoročnu strategiju „poslovanja“ s obzirom na potencijalno povećanje cijena. Isto tako je bitno znato hoće li se sredstva(prihodi) koja se povećaju na temelju poskupljenja, investirati u studentski standard u sklopu studentskog centra. Renovacija studentskog smještaja ne može biti sama po sebi jedini razlog za povećanje cijena. Na temelju godišnjeg financijskog izvješča SC-a u Zagrebu, koje trenutno nije dostupno, potrebno je napraviti evaluaciju financija te planski definirati modele za korekcije cijena smještaja.

Također bitno je naglasiti kako u javnosti nije objavljena službena dokumentacija o detaljnjijim analizama potrebe poskupljenja domova, kratkoročnim i dugoročnim ciljevima poskupljenja domova, studija energetske efikasnosti i ostalih dokumenata na temelju kojih se SC u Zagrebu poziva kao glavne razloge poskupljenja.

„Pozivam Studentski centar u Zagrebu da zajedno sa studentskim predstavnicima, a na temelju konkretnih podataka i izvještaja, kroz daljnje razgovore i konzultacije pokuša doći do zaključaka u vidu modela korekcije cijena koji će biti prihvatljivi većini studenata, posebno onima koji su domove dobili na temelju socijalno-ekonomske komponente za koje smo trenutno najviše zabrinuti.“- izjavio je Karlo Kolesar, predsjednik Vijeća studenata.O daljnjim aktivnostima nacionalnog predstavničkog studentskog tijela, koje predstavlja više od 20% studentske populacije u Hrvatskoj, odlučit će vodstvo Vijeća ovisno o smjeru daljnjih dogovora sa SC-om u Zagrebu.

Komentari

loading...
-->