MALO MU NEDOSTAJE DO SNA: Zagrepčanina Maria bolest je prikovala uz krevet, ali ne odustaje od borbe. Sada treba pomoć dobrih ljudi

“On je veliki borac, a pomisao da ide na liječenje koje bi mu olakšalo bol u njemu budi veselje i nadu”, rekla je sestra Maria Muškarića (33) koji boluje od multiple skleroze koja ga je prikovala uz krevet.

Za liječenje u Frankfurtu ovom mladiću iz Zagreba potrebno mu je 80.688 eura, a obitelj je već uspjela prikupiti 35.000 eura. No, financijska pomoć treba im i u prikupljanju novaca  za program rehabilitacije u bolnici u Frankfurtu koji bi Mariu napokon osigurao povratak u zdraviji i aktivniji život transplantacijom matičnih stanica. Uvijek nasmiješen, hrabar i pozitivan, Mario je inspiracija borbenosti i strpljenja za mnoge oko njega. Iako je nakon drastičnog pogoršanja stanja osuđen na svakodnevicu u krevetu i u potpunosti ovisan o tuđoj brizi, on i dalje ohrabruje sve oko sebe.

“Od početka akcije primjetno je živnuo te čak svakodnevno uči njemački jezik sa svojim fizijatrom, kako bi se pripremio za odlazak na liječenje. S obzirom na to da se akcija odužila oni koji ga dobro poznaju mogu vidjeti i strah da se toliko očekivano čudo možda neće dogoditi, no on se svejedno jako trudi ne pokazati to kao ni bol koju svakodnevno osjeća. Mario je istinski borac te u neizmjerno teškoj situaciju on svakodnevno pokazuje najbolji dio sebe – dobrotu i vedar duh, a osmijesima širi nadu i ne da se pokleknuti duhom u teškom stanju u kojem se našao”, rekla je Marieva sestra Marina.

Mario je odrastao kao zdrav i vedar dječak. Prvi susret s dijagnozom multiple skleroze dogodio se u njegovoj 17. godini, a što je službeno potvrđeno tek tri godine kasnije.

“Liječenje je započeo u Vinogradskoj bolnici, zatim nastavio u bolnici na Rebru, gdje je pristupio testnom programu transplantacije matičnih stanica. Nakon liječenja ciklofosfamidom stanje mu se drastično pogoršalo te je sa samo 24 godine bio osuđen na krevet. U naredne tri godine nije primo nikakvo liječenje. Sve navedeno rezultiralo je daljnjim pogoršanjem bolesti te je od navršene 28. godine do danas u potpunosti ovisan o brizi majke”, priča sestra Marina.

Nakon što je Mariova obitelj kroz naš zdravstveni sustav probala sve dostupne mogućnosti, nisu odustali i pomirili se s trenutnim stanjem, nego su nastavili tražiti kako da Mariu osiguraju mogućnost rehabilitacije koja bi mu uvelike olakšala svakodnevicu i život. Cilj ove pokrenute akcije “Za Maria” je prikupiti ukupno 80.688 eura, što je iznos troška za program transplantacije matičnih stanica i rehabilitaciju u trajanju od 40 dana u bolnici u Frankfurtu.

“Gledati osobu koju volite, kojoj je svakim danom sve teže i bolnije te koja kao da svakim danom tone sve dublje, potpuno svjesno, a bespomoćno, jednostavno je preteško. Mario je unatoč teškoj situaciji izvor našeg osmijeha i ohrabrenje kad mislimo da je situacija bezizlazna. On čvrsto vjeruje da će otići u Frankfurt, uz nadu i vjeru da će njezin brat napokon dobiti priliku za toliko potrebu terapiju”, objašnjava.

“Odlučni da napravimo sve što je u našoj mogućnosti, pokrenuli smo ovu humanitarnu akciju prikupljanja donacija za njegovo liječenje jer je ovo naša zadnja prilika da reagiramo prije nego bude prekasno. Uz pomoć brojnih dobrih ljudi u prvoj akciji prikupljeno je 35.000 eura, što je malo manje od polovice potrebnog iznosa. Zato nastavljamo dalje. Neka se Hrvatska ponovno ujedini, Za Maria! Nazovite 060-9002”, rekla je Marina te pozvala sve ljude dobre volje da se uključe.

Pozivni broj automata dodijeljenog za provođenje humanitarne akcije je 060-9002.

Podaci za uplatu: Udruga za promicanje nenasilja u društvu T.E.A.M.
Broj računa: HR0224020061300018339
Za uplate iz inozemstva: SWIFT: ESBCHR22
ERSTE AND STEIERMAERKISCHE BANK D.D


Komentari