Mali Varaždinci posjetili ‘ZAGREBAČKI DRAGULJ’ (FOTO)

PR

Mali Varaždinci posjetili Backo Mini Ekspres.

Najveća maketa željeznice jugoistočne Europe, koja je otvorena za javnost ovog proljeća u Zagrebu u Gundulićevoj ulici 4, ne samo da je pravo remek djelo maketarskog umijeća, turistički dragulj ovog dijela Europe, te izniman hrvatski proizvod, nego je od ove jeseni i svojevrsni edukacijski poligon praktične nastave tehničkog odgoja i inženjerstva za školarce osnovnih i srednjih škola.

A tu su inicijativu među prvima prepoznali u VI. Osnovnoj školi iz Varaždina, čijih je više od stotinu učenika među prvima pohodilo najveću maketu željeznice jugoistočne Europe, radi praktične nastave i zanimljivog sadržaja svijeta vlakova u malome.

maketa6


“Vidjela sam skoro sve što sam željela vidjeti na ovoj maketi. Nije da baš nešto volim vlakove, ali ovo mi se ovdje svidjelo i baš mi je zanimljivo. Posebno mi se sviđaju detalji makete i planine koje su napravljene, drveće i šume “, kazala je učenica četvrtog razreda iz Varaždina Paola Divaniš.

Luka Antončić istaknuo je kako je i sam “zaljubljenik” u vlakove, držeći da je maketa pravo mjesto za provjeriti sve što ima na željeznicama.

antun-urbic-backo

Učenici su tako, osim zanimljivosti vezanih uz maketu koja ima više od 100 kompozicija vlakova, koji dnevno prometuju osam sati, te više od 1.050 metara tračnica, mogli naučiti i kako su svi dijelovi makete izrađeni ručno kroz obradu drva, na koji način je napravljena krajobrazna hortikultura ili uz pomoć kojeg računalnog programa vlakovi voze bez kvarova ili sudara.

PR

Poziv i svim ostalim učenicima osnovnih i srednjih strukovnih škola s najveće makete željeznice jugoistočne Europe ostaje i nadalje otvoren za stalni posjet.

“Kod nas iz prve ruke učenici mogu dobiti uvid kako se naučeno gradivo primjenjuje u praksi, prvo na našoj maketarskoj, jer mi donosimo umanjeni svijet u odnosu na stvarnost u omjeru 1:87, a potom bi primjenjivali znanja i u stvarnom svijetu učinkovito spajajući naučene sadržaje u školskim klupama i usvojene na praksi kod nas. Sve radi što kvalitetnijeg tehničkog snalaženja tijekom i nakon obrazovanja”, pozvao je Antun Urbić, ističući dobrodošlicu svim zaljubljenicima u vlakove koji pristignu u Gundulićevu 4.

Komentari

loading...
-->