Mali mural s velikim srcem u Retkovcu

Vatrogasna postrojba Zagreb/Facebook

Ako netko zaslužuje posvetu muralima, to su svakako zagrebačke hitne službe- vatrogasci, liječnici, policija, vojska – junaci koji nas svakoga dana spašavaju!

Kao što posljednja gotovo dva mjeseca često spominjemo, vatrogasci su odavno prešli godišnji limit od 3500 intervencija.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama, od potresa se fokusirao na dva ključna problema, tvrde, a to su pomoć i zbrinjavanje građana koji su direktno pogođeni potresom te brzi pregled građevina koje su oštećene u potresu.

Kroz to razdoblje, na području Grada Zagreba ustrojeno je na teritorijalnom načelu 17 Postrojbi civilne zaštite opće namjene koje pokrivaju područja 17 gradskih četvrti Grada Zagreba, a ukupno je angažirano oko 750 pripadnika Postrojbe civilne zaštite opće namjene i 550 pripadnika Specijalističke postrojbe za traganje i spašavanje.  Osim toga, u postrojbe civilne zaštite pristupilo je 200 novih volontera.

Uz navedeno angažirani su i na provođenju mjera zaštite od COVID-a pa su frmirani timovi za obilaske javnih parkova, igrališta, otvorenih trgovina i tržnica na kojima provode propisane protuepidemijske mjere. Prilikom obilazaka pomagali su i građanima pa su tako na području Novoga Zagreba pomogli i osobi koja je imala epileptički napad. Isto tako, obavljaju utovare i istovare donirane opreme (građevinski materijal i sl.) za stanovništvo pogođeno potresom.

U kontekstu epidemije, odnosno pandemije koronavirusa, za povoljnu situaciju koju danas imamo u RH, zaslužni su prije svega i liječnici, vojska, ali i policija koja nastoji održati red i pridržavanje mjera od strane građana.

Oni ne prestaju raditi, neumorno rade i pomažu građanima u nevolji, tako da je ovaj mural predivan i zaslužen znak pažnje, a oduševljeni su i naši vatrogasci koji su fotografije objavili na svojoj Facebook stranici!


Komentari