MAKSIMIR I CENTAR ‘NAJSTARIJI’ GRADOVI: Zagreb vodeći u Hrvatskoj u skrbi za starije

FOTO: Zlatko Gašpar

Svaki peti Zagrepčanin stariji je od 65 godina, a “najstariji” su kvartovi Donji grad, Gornji grad – Medveščak i Maksimir u kojima živi oko 120.000 stanovnika.

Statistika također pokazuje da je Zagreb sve stariji grad, a najbrže stari četvrt Novi Zagreb – Istok. To su samo neki od podataka koji se o osobama starije životne dobi mogu iščitati iz statističkih podataka i strateških dokumenata Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Ipak, još će se mnogo informacija dobiti nakon izrade socijalne slika grada. Riječ je o podacima o kvaliteti života građana koji nadležni ured izdaje svake godine, a ovdje je kao ključna tema dokumenta odabrana upravo kvaliteta života starijih osoba.

“Umirovljenici su u fokusu socijalne politike u Zagrebu te imamo čitav niz mjera kojima im nastojimo osigurati kvalitetan život”, rekla je Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu na jučerašnjoj tribini „Odgovori na izazove starenja stanovništva“. Održana je kao uvod u izradu socijalne slike, a okupila je stručnjake i znanstvenike. Izlaganje je održao stručnjak za socijalnu politiku Gojko Bežovan te istaknuo da su rastući rizici s kojima se suočavaju starije osobe siromaštvo, skupe usluge, bolesti, ograničeni smještajni kapaciteti… Skrenuo je pozornost i na usluge koje nudi grad Zagreb te se složio s pročelnicom da je Zagreb vodeći u Hrvatskoj u skrbi za starije, prenosi vecernji.hr.

“Prema dostupnoj skrbi, starije su osobe u Zagrebu definitivno povlaštene u odnosu na druge starije osobe u zemlji”, zaključio je Gojko Bežovan.


Komentari