Majke-odgojiteljice pripremaju ‘iznenađenje za gradonačelnika’: Podsjećaju Tomaševića da ne odustaju od borbe

Foto: Zagreb.info
S prvim svibnja prestaje vrijediti odluka o mjeri roditelj-odgojitelj te će roditelji, koji su na to pristali, još idućih godinu dana dobivati tisuću kuna mjesečno. Ta odluka, koju je Skupština donijela u prosincu prošle godine utječe na oko 5800 korisnika te mjere i oko 20 tisuća malenih Zagrepčana.
Jasno, velik je to udarac na obitelji s troje ili više djece koji koriste tu mjeru tako da je jedan dio roditelja, okupljenih u udruge U ime obitelji i HURO, predao tužbu Visokom upravnom sudu, a drugi okupljeni u udruzi Hrvatska mati, svoju će borbu tražiti na drugačiji način.
Uoči iduće sjednice gradske Skupštine 28. travnja, ovoga četvrtka Udruga Hrvatska mati održat novo okupljanje, odnosno performans roditelja pod nazivom ‘Podsjetimo Pinokija’, najavili su iz te udruge.
Kako navode u priopćenju podsjetit će gradsku vlast kako još uvijek nije sagrađen niti jedan vrtić, a kompenzacijske mjere nisu im ponuđene.
Foto: Udruga Hrvatska mati
“Imamo u pripremi iznenađenje za gradonačelnika i ako vam otkrijemo neće biti iznenađenje”, najavljeno je u priopćenju iz udruge Hrvatska mati.
Predsjednica udruge Ljiljana Dragić kazala nam je kako  je njihov stav da se odluka o ukidanju mjere roditelj-odgojitelj odnosi na nove korisnike mjere te da se “ne mogu ukidati stečena prava”.

“Ne priznajemo ukidanje stečenih prava”

Priljev novih korisnika stao je 15. rujna pošle godine, a naš je stav da se odluka o ukidanju ne odnosi na nas majke-odgojiteljice koje imamo rješenja o korištenju mjere iz 2016., nego na stare korisnike koji imaju rješenja o korištenju mjere roditelj-odgojitelj iz 2018. godine“, objasnila Ljiljana Dragić stav udruge Hrvatska mati. Ne priznaju ukidanje stečenih prava, kaže.
“Da nam je Grad Zagreb u rješenja ugradio, kako smo to i tražili, kaluzulu ovršnosti, onda bi svoja prava jednostavno tražili u Fini,” objasnila je Dragić- “otišli bi u Finu, predali papire da se nalatimo iz ovrhe prema Gradu”.
Transparent ‘Tomica imaš li sinkopu’ s prosvjeda roditelja-odgojitelja ispred Skupštine 24. veljače, foto: Zagreb.ino
“S obzirom na to da nisu napravili, svoju pravdu tražit ćemo na sudu”, rekla je Lijljana Dragić i najavila nova ‘iznenađenja’.
“Uvod je to za nešto što planiramo tijekom travnja kako bi iskoristili sve opcije da pokažemo gradonačelniku Tomaševiću i gradskoj vlasti da ne odustajemo od borbe.”

Komentari