MAJKE ODGOJITELJICE NE ODUSTAJU: ‘Idemo na sastanak s Dolenec’, najavljuju i nove akcije

Građanska inicijativa “Djeca su budućnost” postala je pravno tijelo te će aktivnosti i daljnje djelovanje oko teme roditelj odgojitelj i ostalih problematika vezano uz obitelj, djecu i mlade obavljati kao Udruga Hrvatska Mati. Inicijativu okupljaju korisnici mjere roditelj odgojitelj u Zagrebu, a nastavljaju se boriti protiv odluke Gradske skupštine donesene u prosincu.

Podsjetimo, tom se odlukom izmjenjuje status roditelja odgojitelja, odnosno prestaje kada dijete navrši sedam godina. Isto tako, onima s djetetom mlađim od sedam godina, novčana pomoć se smanjuje na 1000 kuna od 1. svibnja sljedeće godine.

Predsjednica udruge je Ljiljana Dragić, koja je do sada vodila građansku inicijativu “Djeca su budućnost”. Tu je i Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO) koju vodi Ana Marija Berbić Lacko. Dok je HURO odbila sastanak sa zamjenicom gradonačelnika Danijelom Dolenec, Dragić je za Večernji potvrdila da Udruga Hrvatska Mati ne dijeli takav stav te da su otvoreni za dijalog.

“Otići ćemo tamo i razgovarati s zamjenicom gradonačelnika Danijelom Dolenec i vidjeti što nam imaju za ponudi jer oni su nas zvali”, objasnila je Dragić i istaknula da će glavni predmet  “pregovora” biti kompenzacijske mjere koje su bile obećane, no za sada nema konkretnih najava po tom pitanju.

Dragić je najavila i da će udruga sve aktivnosti otkriti na vrijeme, a sigurno će ih biti.

“Naše akcije sada su usmjerene na pitanje roditelja odgojitelja, ali to nije jedino čime će se udruga baviti”, poručila je.

Kako doznaje Telegram u obranu statusa roditelja odgojitelja mogli bi stati sudovi, a na navedeno je upozorio  izvanredni profesor na Katedri za upravno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Marko Turudić kazavši da su izmjene u prosincu “problematične iz upravnopravnog, a barem djelomično i iz ustavnopravnog aspekta”.

Komentari