Majke odgajateljice: ‘ Smanjuju nam naknade’; Grad tvrdi da to nije istina

pitajmamu.hr

Odluka o roditeljima odgojiteljima bit će tema na sjednici Skupštine sljedeći tjedan.

Predlaže se, naime, potpuna njena izmjena jer gotovo svaki je članak Grad odlučio izmijeniti, a roditeljima koji su korisnici mjere uvedene krajem 2016. godine, za oko je posebno zapeo onaj u kojem stoji da će im se, umjesto iznosa prosječne hrvatske plaće, na račun isplaćivati 65 posto prosječnog mjesečnog dohotka u Zagrebu.

“Kod nas su primanja nešto veća nego u ostatku Hrvatske, ali 65 posto prosječne plaće nama će donositi tristotinjak kuna manje svakog mjeseca”, požalile su se mame odgojiteljice Večernjem listu, kojima trenutačno mjesečna primanja, kako same objašnjavaju, variraju jer ovise upravo o tome kakav je prosjek plaće tog određenog mjeseca u Hrvatskoj.

Oko 3800 kuna neto iznos je, kažu, koji dobivaju najčešće, a ako je državni prosjek bio dobar, njihova se mjesečna plaća zna popeti i na četiri tisuće.

“Sad će iznos biti zacementiran jer će se, primjerice, za ovu godinu gledati zagrebački prosjek od osam mjeseci prethodne godine. Zacementiran i niži”, zabrinute su mame, koje su status zatražile upravo kako bi mogle ostati kod kuće i brinuti se za djecu, a ne o tome hoće li imati dovoljno novca za njihov odgoj.

Grad tvrdi da će biti veće

U Gradu pak poručuju, razloga za brigu nema. Do odstupanja u mjesečnim iznosima će doći, ali ne značajnog jer ‘caka je u brutu i netu’.

“Dosad je roditeljima bruto isplaćivan neto iznos prosječne hrvatske plaće za prethodni mjesec, dok će odsad dobivati bruto 65 posto bruto iznosa plaće u gospodarstvu u Zagrebu, i to prosjek od siječnja do kolovoza prethodne godine”, objasnili su u Gradu.

Jednostavnijim rječnikom, iznos koji sad izgleda manji neće to zapravo i biti jer se radi o bruto plaći, a ne neto, kako se računalo do ovog mjeseca.

Konkretno, primjerice, ovog će mjeseca roditeljima na račun sjesti 3.992 kuna jer je prosječna neto plaća u državi 6.189 kuna, a taj iznos njima se isplaćuje bruto. Ako Skupština sljedećeg tjedna izglasa izmjenu odluke, u svibnju dobit će 4.035 kuna neto jer 65 posto bruto iznosa plaće u zagrebačkom gospodarstvu iznosi 6.255 kuna. Maksimalno komplicirano, ali trajno učinkovitije, kažu u Gradu, jer iznosi tako roditeljima neće varirati kao dosad.


Komentari