MAJKA TEREZA BIT ĆE PROGLAŠENA SVETOM, a mi imamo posebnu priču o njezinoj vezi sa Zagrebom (FOTO)

Majka Tereza posebna je povijesna ličnost, a uskoro će zasluženo postati svetica.

Datum kanonizacije je 4. rujna, uz obljetnicu smrti blažene Majke Tereze koja je umrla 5. rujna 1997. Papa Franjo potpisao je 15. ožujka dekret za proglašenje svetom bl. Majke Terezije iz Calcutte.

Odluka je donesena na redovonom javnom konzistoriju za kanonizaciju petoro blaženika, među kojima i blažene Majke Tereze iz Calcutte, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice. Time su potvrđena predviđanja da će Majka Tereza biti proglašena svetom tijekom Izvanredne svete godine milosrđa. Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom 2003. na ceremoniji na kojoj je prisustvovalo 300.000 hodočasnika.

Zajedno s Majkom Terezom svetima će biti proglašeni Jose Luis Sanchez Del Rio, Stanislav od Isusa i Marije (svjetovnog imena Jan Papczynski), Giuseppe Gabriele Del Rosario Brochero te Marija Elizabeta Hesselblad.

Svečana misa proglašenja Majke Tereze svetom održat će se u Rimu na Trgu sv. Petra, a ne u Indiji kako su zagovarali tamošnji biskupi. Kanonizacija će biti u Rimu jer je Majka Tereza bila svjetski poznata ličnost, javlja Večerni list.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Primila je brojne počasti i odlikovanja, a najvažnije odlikovanje je Nobelova nagrada za mir. “Kada je Majka Terezija dobila nagradu, bila je upitana: “Što možemo učiniti za promicanje mira u svijetu?” Ona je odgovorila: “Idite kući i volite svoju obitelj.”[/box]

Posebna veza Majke Tereze i Zagreba

Mnogi ne znaju kako se u našem gradu krije jedan malikomadić koji je ostavila u vrijeme svog posjeta Zagrebu.

“Kad je blažena Majka Tereza putovala po Nobelovu nagradu za mir u Oslo, ponudio sam se da joj kupim nove sandale. I kupio sam nekoliko pari, uzela je samo jedne, a ostale je poklonila siromašnima”, kazao nam je monsinjor Mijo Gabrić još u rujnu. Otključavši vrata velikim ključem, pred nama se ukazao predivan oltar, a s njegove desne strane “poslušno” su stajale trošne, razgažene sandale Majke Tereze.

sandale majke tereze

“Ova vitrina ispunjena je dušikom, a to vam dokazuje i ova malena kazaljkica unutar nje. I samo da znate, upravo zbog dušika one će ovako izgledati i za tisuću godina”, ponosno je naglasio monsinjor Gabrić te je dodao kako se unutar vitrine nalazi i certifikat koji dokazuje da su ove sandale zaista njezine.

11942208_1473332949660181_285482942_n

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Brojni Zagrepčani ne znaju kako se djelić legende o blaženoj Majci skriva u jedinstvenoj kapelici svetog Dizma na zagrebačkoj Novoj Vesi. [/box] Ponosno izložene, stare i trošne sandale koje je punih 18 godina nosila najveća ikona 20. stoljeća stoje, a ljudi često svrate i mole se za pomoć ovoj blaženici.

11780539_1473333056326837_170136921_n-e1441102011929

>>>PRVI DOZNAJEMO KAKO ĆE IZGLEDATI ULAZ U NAJPOSEBNIJU KAPELICU NA SVIJETU! Ovdje se čuvaju sandale Marije Terezije (FOTO)

>>>BLAŽENA MAJKA TEREZA iduće se godine proglašava svetom


Komentari