MAJKA I KĆER IZBAČENE NA ULICU! Dugovale su 10.000 kuna, a njihov stan su prodali za pola milijuna. Čeka ih još jedna tužba….

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL/ Ilustracija

Zima je pred vratima, epidemija koronavirusa na samom vrhuncu, a Jasminka Jovanović i njezina kćer Lorena deložirane su iz stana u širem centru Zagreba. Iako je Jasminka napisala žalbu i poslala je poštom, Županijski sud ju je odbio te prema starom Ovršnom zakonu donio odluku o deložaciji jer je žalba na adresu suda zakasnila jedan dan.

Naime, majku i 20-godišnju kćer tužili su susjedi zbog neplaćene pričuve koja je 2014. godine, kada je izdano rješenje o prisilnoj naplati duga, iznosila 10 tisuća kuna. Iako se prema novome Ovršnom zakonu ne dopušta ovrha na jedinu nekretninu i za iznose manje od 20.000 kuna, stan je na dražbi u listopadu prošle godine, stan od 40-ak kvadrata u Ulici biskupa Josipa Galjufa prodan je za 520 tisuća kuna.

Portal Novosti pišu da obitelj Jovanović nije ušla u financijske nevolje iz obijesti. Jasminka, je samohrana majka i korisnica zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb, a stan je ostavština njezine majke. Iako je željela platiti dug, Centar za socijalnu skrb joj je dao i jednokratnu pomoć, tako da je iznos s 10 tisuća smanjen na sedam tisuća kuna. Međutim, ni to nije bilo dovoljno da se dražba odgodi. Sud je molbe majke i kćeri odbio tvrdeći da nisu navele nijedan dobar razlog.

Da priča bude još bolnija, Centar za socijalnu skrb sada traži 250.000 kuna povrata, koliko su ovoj majci uplatili posljednjih 20 godina. Taj zahtjev omogućava stari Zakon o socijalnoj skrbi koji je u međuvremenu također promijenjen.

Jasminka je za Novosti kazala da se sama branila na sudu, jer nije imala novca da plati odvjetnika s obzirom na 1200 kuna socijalne pomoći, odnosno zajamčene minimalne naknade koju prima. Nakon što je stan prodan, obratila se Srpskom narodnom vijeću za besplatnu pravnu pomoć.

Uložene su žalbe na sva izdana rješenja. Traži se i test razmjernosti usporedbe visine duga i gubitka doma, upozorava na povredu ljudskih prava… Uložena je i ustavna tužba s molbom Ustavnom sudu za privremenu odgodu ovrhe, ali sve uzalud.

Zadnji pokušaj da se spriječi deložacija bio je potkraj prošlog tjedna. Općinski građanski sud molbu je odbio, tvrdeći opet da nije naveden nijedan dobar razlog za odgodu. Nije ih bilo briga za činjenicu da je zima pred vratima, da Lorena ima temperaturu i da je u Zagrebu gotovo tisuću zaraženih koronavirusom, pišu Novosti. Majci i kćeri, koje su ostale na ulici s osobnim stvarima u vrećicama, članovi SNV-a i Srpskog demokratskog foruma pronašli su privremeni smještaj.

Komentari

loading...