Majka djevojčice Elene nakon potresnog pisma: ‘U Gradskom uredu su vukovi u janjećoj koži’

FOTO: Screenshot / N1

Potresno pismo Ane Vujnović, majke prvašice Elene, djevojčice s posebnim potrebama koja je ostala zakinuta prvi dan škole, proširilo se munjevito u medijima i izazvalo žestoke reakcije javnosti. Srećom, malena je upisana u školu i danas sretna sjedi sa svojom torbom, knjigama, okružena novim prijateljima.

Njezina je majka gostovala u emisiji N1 i ispričala što se sve dogodilo. Nije, kaže, očekivala da će pismo napisano u roku sedam, osam minuta izazvati takvu reakciju javnosti.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja je na Facebooku objavila da ju je pismo ražalostilo i odmah kontaktirala Grad Zagreb, nije joj se osobno javila, no Ana kaže da to nije ni očekivala. I dalje, kako dodaje, vjeruje u sistem te da ima pojedinaca koji će nešto promijeniti.

‘Vukovi u janjećoj koži’

Što se Gradskog ureda za obrazovanje tiče, Ana kaže da su to “vukovi u janjećoj koži” koji njoj pričaju jedno u četiri zida, a drugo pred kamerama.

Bilo je to i za očekivati – prebacivanje krivnje na roditelje, nisu dovoljno svi jaki da preuzmu odgovornost i treba ispraviti da se drugoj djeci ne dogodi opet isto, prokomentirala je Ana.

Majka djevojčice kazala je da je nalaz pogrešno iščitan, a ravnatelj joj je rekao da nemaju program za takve teškoće. No, neugodna situacija jučer je riješena i majka je dobila ispriku od Grada. Iz Gradskog ureda za obrazovanje rekli su da je sve bio nesporazum te da je majka trebala otići u školu i upisati dijete nakon što je dobila rješenje, odnosno nakon što je djevojčici dodijeljena škola.

Kada govorimo da nije učinjen formalno-pravni propis, radi se o sljedećem – ured kad donosi rješenje, ono se dostavlja roditelju, ali ne i školi. Školi se dostavlja kada ono postane pravomoćno. U roku 15 dana roditelj ima pravo žalbe na rješenje, a ako se ne žali, onda se rješenje donosi školi. Mi smo također danas imali razgovor s roditeljima djevojčice, pokazali su veliko razumijevanje i zahvalili se što smo zajedničkim naporima uspjeli učiniti, kazala je Mirjana Berislavić iz Gradskog ureda za obrazovanje.

Ravnatelj Milivoj Magar smatra kako nije krivica u potpunosti na njima i žao mu je što nisu u školi znali da postoji i da nije prozvana na priredbi, piše RTL.

Ne znam kako čovjek može upisati dijete za koje ne zna da je u školi, čim smo saznali da to dijete postoji u roku pet minuta smo ga upisali, kazao je.

Borba za djecu

Ana je inače majka dvoje djece te, osim Elene, njezin sin ima poremećaj teži oblik poremećaja ponašanja i koncentracije- No njihova majka kaže da kod njih nikad nije dosadno i uvijek je puna kuća.

Njezina kći Elena je, kaže, sretno dijete koje ne plače, nema zahtjeva, a za sve se bori sama. Unatoč blažem intelektualnom zaostajanju vrlo je, ističe Ana, samostalna i uporna, a sad već razumije i slova i brojke. Cijelo ljeto pričala o tome kako kreće na jesen u prvi razred i nestrpljivo je iščekivala, spremila se i uredila se za školu. Iako je jučerašnji dan prošao u suzama

Ana je, kaže shvatila da je država u njezinim kućnim kvadratima pa ne ide na glasanje, a usprkos svemu ističe da obožava Zagreb i da nikad ne bi otišla odavde.

Nakon njezina pisma velik joj se broj ljudi javio da joj pomogne uz savjete i upute, stoga se i ona, kao i ostatak javnosti, nada pozitivnim ishodima u daljnjoj budućnosti za sve. Ana se nada da će školska reforma ovaj put zaživjeti te da će se nešto zaista preokrenuti, a dotad će se boriti za svoje djece te isto poručuje i ostalim roditeljima.


Komentari