MACRON STIŽE U ZAGREB Prvo će posjetiti Milanovića, a za kraj će ručati s Ćirom i Kesovijom

Na poziv premijera Andreja Plenkovića, u srijedu u posjet Zagrebu dolazi francuski predsjednik Emmanuel Macron. Ovo je ujedno prvi posjet vodećeg čovjeka Francuske od kada se Hrvatska izborila za neovisnost, a središnji događaj je potpisivanje ugovora o nabavci francuskih borbenih zrakoplova.

Nije poznato gdje će Macron odsjedati, a iz Vlade su potvrdili da je policija spremna za ovaj veliki dolazak.

Macron u posjetu Pantovčaku, na ručku s Ćirom i Kesovijom…

U četvrtak će na Pantovčaku, francuskog predsjednika primiti Zoran Milanović, a Macron je izrazio želju da oda počast žrtvama Domovinskog rata što će učiniti na Spomeniku domovini. Nakon toga odlazi u Banske dvore gdje će se potpisivati dva ugovora.

Shodno tomu, Macron, Plenković i ministri obrane potpisat će ugovor za nabavku 12 borbenih aviona marke Rafale 990 milijuna eura. Potpisat će i strateški sporazum između dvije države čime će zaključiti nove i produbljeno partnerstvo, piše RTL.

Navedeni ugovori nose određene prednosti, pa sukladno tomu Hrvatska očekuje da joj Francuska pomogne pri ulasku u Schengen kao i politikama EU. S druge strane, mi ćemo Francuskoj postati privilegirani partner za pitanja jugoistočne Europe.

Posjet završava u četvrtak, neformalnim ručkom gdje će biti stotinjak kulturnjaka i gospodarstvenika koji su na neki način povezani s Francuskom. Među njima su Miroslav Ćiro Blažević, Tereza Kesovija i Josip Skoblar.


Komentari