Lovrić posjetio derutne gimnazije, ljutiti roditelji: ‘Vama je normalno da prozori padaju na djecu?!’

PERUN.HR

Opasnost za djecu i dalje postoji.

Za školske uniforme i papučice sredstva su nađena odmah, a za obnovu prozora trebalo je čak šest godina.

Iako su gradske vlasti u posljednjih petnaest godina uložile gotovo 15 milijuna kuna u obnovu te velike zgrade u samom središtu grada, problemi još uvijek nisu riješeni i opasnost za djecu i dalje postoji, piše HRT.

Problem narušene statike zgrade, sagrađene 1932., nastao je nakon dva ratna bombardiranja: 1945. i za vrijeme Domovinskog rata 1995. godine. Zbog učestalog slijeganja zgrade nekoliko se puta odlomio i komad stropa, i samo pukim slučajem nitko nije bio ozlijeđen jer tada nikoga nije bilo u školi.

U rujnu prošle godine na jednog je učenika pao prozor te ga je ozlijedio, došli su hitna te policija, napravljen je uviđaj. Nakon stradavanja učenika školu su, prema riječima ravnatelja klasične gimnazije Borisa Anića, posjetili predstavnici grada te su zajedno obišli prostorije škole i utvrdili gdje je sve potrebno napraviti zamjenu prozora.

Međutim, to nije bio posljednji incident. Zamjenik ravnateljice 16. gimnazije Petar Bagarić tvrdi da je 23. veljače također došlo do prsnuća prozora, ali tom prilikom nitko nije stradao. Dva tjedna kasnije opet je bilo problema s prozorima.

Kazali su i da problem stvara propuh.

‘Ne trebate dramatizirati’

Pročelnik ureda za obrazovanje, kulturu i sport, Ivica Lovrić tvrdi da roditelji i predstavnici škola ipak malo preuveličavaju cijelu situaciju.

“Od početka školske godine tri puta je puklo staklo na zgradi Klasične i XVI. gimnazije, tri puta! Nemojmo govoriti da svakodnevno djeci, ravnateljima i nastavnicima padaju prozori na glavu. To nije točno!” kazao je Lovrić, na što su mu roditelji odgovorili da ne padaju i upitali ga je li njemu normalno da prozori padaju na djecu.

Pročelnik im je poručio da ne trebaju dramatizirati i da protiv njega vode predizbornu kampanju, a za loše stanje škole okrivio je ravnatelja, odnosno bivšu ravnateljicu.

Lovrić je prilikom obilaska škole razgledavao prozore i usput dobacio domaru da ih je mogao i pofarbati, na što su roditelji rekli da su problem stari i rasklimani prozori koji padaju po djeci, a ne boja, piše Index.

Ipak, Lovrić tvrdi da su planovi za obnovu prozora u izradi te da bi do ljeta, tj. tijekom školskih praznika svi dotrajali prozori trebali biti zamijenjeni, za što je predviđeno 2,5 milijuna kuna.


Komentari