LOŠE VIJESTI ZA LJUBITELJE PEDALIRANJA! Biciklistima će se zabraniti vožnja Medvednicom jer su opasni?

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Ako vam je ispušni ventil brza vožnja Medvednicom biciklom ili motorom, možda bi mogli porazmisliti o novom hobiju jer upravo se vodi javna rasprava o Pravilniku kojim će se propisati očuvanje, korištenje i upravljačka zona unutar parka. Naime, vehementno se raspravlja upravo o točci prema kojoj se zabranjuje vožnja biciklima uređenim planinarskim stazama kojih je na Medvednici gotovo 500 kilometara.

“Treba uvesti više opreza da bi svi ljudi bili sigurni na prostoru kojim prolaze, nije opasnost tolika kada se biciklisti penju uz brdo, govorimo o tome da su tihi kada se spuštaju planinarskim rutama i tu dovode u opasnost i sebe i posjetitelje koji planinare”, smatra ravnateljica parka prirode Medvednica Marina Popijač, piše HRT.

Ističe i kako na Zagrebačkoj gori postoji čak 100 kilometara biciklističkih ruta, točnije devet uređenih plus jedna “enduro” staza.

No sportski entuzijast Ante Tonči Fabris, koji stoji iza projekta “Outdoors Croatia”, smatra da potpuna zabrana nema smisla.

“Razumijem ljude kojima smeta ima puno neodgovornih biciklista koji projure pored pješaka što sigurno nije dobro. Mislim da se može naći zajednički jezik, da mogu biciklisti i planinari funkcionirati na istim stazama da treba naći nekakav kompromis”, kazao je.

Biciklisti će se u nužnim situacijama moći koristiti planinarskim stazama, ali na prvom je mjestu sigurnost ljubitelja prirode.

“Prirodno je, naravno da planinarske staze prvenstveno koriste planinari ali isto tako razumljivo je da u prostoru parka prirode Medvednica trebaju biti i uređene biciklističke staze, skijaške staze”, smatra Alan Čapljar, tajnik Hrvatskog planinarskog saveza.

Planine naravno, ne pripadaju samo planinarima, no njima se treba koristiti na zdrav i pametan način. Pravilnik koji će uvesti red na Medvednici, na snagu bi trebao stupiti već u studenom, prenosi HRT.

 

 


Komentari