Lopatu u ruke: Očistite snijeg ispred svojih zgrada, u suprotnom vas čekaju velike kazne

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Čišćenje snijega ispred zgrada na javnoprometnim površinama je odgovornost suvlasnika i korisnika prostora u zgradi

U noći s utorka na srijedu zabijelio se cijeli Zagreb, a snijeg će padati sve do petka.

Ove godine ZET je snježnu frontu dočekao spreman, s četiri tramvajske ralice i ekipom koja radi tijekom cijelog dana i noći. Kolnici su skliski, ali čisti, a tramvajski i autobusni promet redovit, izuzev kašnjenja do 30 minuta kod međugradskih i međunarodnih linija.

No, sa snijegom dolazi i građanima manje draga dužnost – lopata i čišćenje snijega ispred kuća i zgrada.

Većina suvlasnika organizira se na način da se napravi raspored čišćenja snijega i da se isti objavi na oglasnoj ploči. Neki suvlasnici organiziraju to na način da se plati nekom od suvlasnika koji će se brinuti za čišćenje snijega.

Velike kazne za neočišćeni snijeg

Iz tog razloga podsjećamo građane da sukladno Odluci o komunalnom redu, prema 97., 98., 99. i 100. članku, moraju čistiti snijeg i led pločnika ispred svojih zgrada, ali i s krovova, za što upravitelj zgrade može u ime stanara angažirati izvoditelja koji za to ima odgovarajuću opremu.

Snijeg moraju uklanjati ako napada do visine od pet centimetara. U slučaju da pada neprekidno, potrebno ga je uklanjati više puta.

Ako to ne učinite, čekaju vas kazne od 5 do 10.000 kuna od komunalnog redara.

Ako dođe do ozljede zbog neočišćenog snijega ispred zgrade, oštećena osoba od suvlasnika može zatražiti naknadu štete privatnom tužbom.

Vlasnici, odnosno korisnici kioska, pokretnih naprava i otvorenih terasa dužni su ukloniti snijeg i led s nogostupa uz kioske, pokretne naprave i s otvorenih terasa.

Snijeg i led s nogostupa ispred poslovnih prostora uklanjaju vlasnici i korisnici tih prostora.

Snijeg i led s javnih površina uklanja pravna osoba ili fizička osoba obrtnik kojoj je Grad povjerio uklanjanje snijega i leda.

Snijeg i led s krova zgrade i nogostupa uz zgradu uklanja vlasnik ili korisnik stana ili poslovnog prostora u zgradi, odnosno upravitelj zgrade.

Led se s javnih površina uklanja čim nastane.


Komentari