Lome se koplja oko Svetica: Istražujemo što se krije iza projekta teškog 200 milijuna kuna

Dražen Komar

Neizvjesna sudbina nogometnog kampa HNS-a na Sveticama.

Gradonačelnik Milan Bandić još je 2015. godine najavljivao početak kontroverznog projekta gradnje kampa koji košta 92 milijuna kuna.

Tada je zagrebačka Gradska skupština dala suglasnost za ulaganje sredstava u sportsku građevinu Sportsko-rekreacijski centar Svetice na kojem se zajedno s Hrvatskim nogometnim savezom trebao sagraditi nogometni kamp nogometne reprezentacije, atletski tereni te tereni za rekreaciju građana.

Taj je prijedlog, podsjećamo, već tada naišao na protivljenja SDP-ovih zastupnika. Naime, iz SDP-a su naglasili da se na SRC-u Svetice u slobodno vrijeme rekreira i trenira najmanje 3 000 sportaša, djece i rekreativaca, stoga su zastupnici tada predlagali da se aneksom ugovora definira i izgradnja drugih atletskih terena, točnije atletske dvorane. Unatoč protivljenju, većinom glasom odlučeno je u Gradskoj skupštini da će do gradnje kampa nogometne reprezentacije i Dinama ipak doći.

[box type=”note” align=”” class=”” width=””]Većina nogometnih klubova i reprezentacija kampove gradi van grada, u manjim sredinama, u prirodi daleko od gradske gužve gdje se u miru mogu pripremati. Apsurdna je stoga odluka da se u Hrvatskoj dugo obećavani nogometni kamp (dalje od kamena temeljca u Tuhelju nije otišlo) trebao graditi u središtu metropole, i to baš na mjestu gdje svoju slobodu i prostor za treniranje i igru ima na stotine djece i sportaša. Ulaganje u SRC Svetice da, ali za građane – ne nogometni savez![/box]

Izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović još je prošle godine u srpnju kazao da će radovi krenuti “za nekoliko tjedana”, da nas očekuje spektakularan stadion i da je riješena projektna i poslovna dokumentacija, kao i građevinska i lokacijska dozvola.

Tada je istaknuo da će radovi biti gotovi do zime 2017/2018, da “samo što nisu počeli” i da su “bageri već na putu za Svetice”.

Izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović još je prošle godine u srpnju kazao da će radovi krenuti “za nekoliko tjedana”, da nas očekuje spektakularan stadion i da je riješena projektna i poslovna dokumentacija, kao i građevinska i lokacijska dozvola.

Tada je istaknuo da će radovi biti gotovi do zime 2017/2018, da “samo što nisu počeli” i da su “bageri već na putu za Svetice”.

Mađutim, iskrsnuli su problemi s atletičarima kojima je obećana atletska infrastruktura u sklopu kampa, a pravo na zemljište na Sveticama polagala je Crkva te se Grad dogovorio s crkvom oko zamjenskog zemljišta. Lokacijska i građevinska dozvola za izgradnju kampa su ishođene, a nakon početnih radova, strojevi su utihnuli.

Aneks Ugovora sadrži tri sporne stvari

Ovih dana priča oko Svetica ponovno se aktualizirala pojavom aneksa prvotno potpisanog Ugovora između HNS – a i Grada Zagreba. Tako su se u ponedjeljak, 25. rujna, lomila koplja na sjednicama radnih tijela Skupštine, a iako, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje i sport, Ivica Lovrić, javnosti i skupštinskim zastupnicima tvrdi da se aneksom ništa bitno u Ugovoru ne mijenja, to nije točno.

Naime, u ankesu su vidljive tri sporne stvari – brišu se pojedine stavke i značajno se smanjuje površina građevina i sportskih borilišta te nestaje stavka druge faze radova u kojoj je trebala biti izgrađena atletska dvorana.

Druga zanimljiva stavka jest da je u prvotno potpisanom Ugovoru istaknuto da će se za projekt izdvojiti 92 milijuna kuna, dok je u aneksu ustanovljeno da bi iznos predviđen za gradnju bio oko 220 milijuna kuna, unatoč činjenici da se obim posla znatno smanjuje.

“Po izradi projekta ustanovljeno je da bi iznos predviđen za gradnju bio oko 220 milijuna kuna, a vrijednost projekta potpisana ugovorom između Grada Zagreba i Hrvatskog nogometnog saveza je 92 milijuna kuna. U novi prijedlog projekta atletska je dvorana uvrštena u manjem obimu”‘, istaknuo je Lovrić na sjednici Odbora za obrazovanje i sport.

Lovrić nije znao obrazložiti kako je moguće da je Ugovor potpisan za 92 milijuna, a projekt je napravljen za 220 milijuna. Brisanje atletske dvorane u aneksu pročelnik je pokušao opravdati radovima na uređenju nove atletske dvorane na Zagrebačkom velesajmu, izgradnjom nove atletske staze u sklopu ŠRC-a Grana Klaka u Dubrav te obnovom atletske staze na stadionu Maksimir.

Treći i možda najsumnjiviji trenutak u aneksu jest pojava jedne nove tvrtke – Svetice sport d.o.o. Naime, prvotni Ugovor Grad Zagreb je potpisao s HNS – om, a aneksom ugovora bi se sve dužnosti i ovlasti vezane za izgradnju prebacile na ovu, fantomsku tvrtku.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Predsjednik tvrtke Svetice sport je Igor Kodžoman, a u njegovom nadzornom odboru sjede Davor Šuker, Damir Vrbanović, Zdravko Mamić, Vladimir Iveta i Ružica Bajrić.[/box]

Po svemu sudeći, dovoljan razlog da se javnost zapita je li ovaj megalomanski projekt, težak preko 200 milijuna kuna, zanimljiva kulisa za nečije privatne interese.

 


Komentari