LJUTITI GRAĐANI Pogledajte kako izgleda stanje u i oko zagrebačkih spremnika za odlaganje tekstila

Foto: Čitatelj

U osvit službenog početka novog sustava odvoza otpada nerijetka su javljanja čitatelja s pitanjima, nejasnoćama ili pak prigovorima na aktualni sustav odvoza otpada. Tako nam se javio i čitatelj iz gradske četvrti Trešnjevka s zanimljivim fotografijama stanja sa spremnicima za odlaganje tekstila.

Foto: Čitatelj

Kao što i sami možete vidjeti na fotografijama spremnici nisu ispražnjeni pa građani u njih više nisu mogli odložiti svoj tekstilni otpad već su ga ostavili posvuda oko samih spremnika. Ni čitatelj koji nam je fotografije poslao nije imao gdje sa svojim tekstilnim otpadom, ali ipak nije, poput drugih, svoj otpad ostavio na javnoj površini već se snašao i na drugi ga način zbrinuo. S druge strane, zato je bio prilično nezadovoljan kao što se može vidjeti iz njegovog maila.

“S obzirom da uskoro krećemo u ZG s novim modernim modelom rješavanja otpada, čisto par slika s današnjeg pokušaja ostavljanja stare odjećetj. tekstila u spremnik za recikliranje. Spremnici na dvije lokacije( Nedjelja oko 16h, na lokacijama Kranjčevićeva 49 i Kranjčevićeva 2) dupkom puni. Nakon dvije lokacije sam zaključio da je situacija/nerad djelatnika Čistoće na istoj zavidnoj razini u svim kvartovima. Plus hrpe ispred spremnika spremne da kisnu. Na kraju smo odustali i odlučili stari tekstil predati u H&M koji ce ga preuzeti istog trena i što je najzabavnije besplatno, za razliku od tvrtke kojoj masno plaćamo svaki mjesec za njezinu polu-uslugu i nerad.”

Foto: Čitatelj

O ovom smo slučaju poslali upit gradskoj tvrtci Čistoća ali do objave članka nam nisu ništa odgovorili. Ovako stoji na službenim stranicama Čistoće:

“Otpadni tekstil se odvojeno skuplja u sivim spremnicima na javnim površinama te u reciklažnim dvorištima.

U spremnike za otpadni tekstil treba odlagati:
odjeću, ručnike, posteljinu, zavjese, šešire i kape, torbe i krpene igračke, ostale otpadne tekstilne proizvode.

U spremnike za otpadni tekstil ne smije se odlagati: obuću, kožne torbe, pernate jastuke, poplune.

Recikliranjem korištene odjeće, i ostalih tekstilnih proizvoda, osiguravamo izvor sirovina za proizvodnju novih proizvoda.”

Ono što je svakako jasno iz informacija sa službenih stranica jest da su građani imali mogućnost odvesti svoj tekstilni otpad u reciklažno dvorište umjesto da su ga vrlo “kulturno” ostavili ispred spremnika, a također je na fotografijama vidljivo kako ispred i u spremniku ima stvari koje se ne odlažu u te spremnike npr. obuća.


Komentari