Ljetovanje u crikveničkoj vili za 300 kuna po noći? Ostvarivo ako ste u bliski s rektorom Borasom

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Još prošle godine, portal Telegram objavio je istraživački članak o korištenju dubrovačke zgrade Sveučilišta u Zagrebu od strane rektora Damira Borasa. Iako je kuća prije svega namijenjena za održavanje međunarodnih konferencija, prema članku, rektor i njegovi suradnici itekako koriste u privatne svrhe tijekom ljetnih dana.

No, tu priča ne staje. Naime, Telegram je otkrio još jednu nekretninu u vlasništvu Sveučilišta, koja služi za ljetne odmore bivših rektora i Borasovih prorektora.

Na adresi Gajevo šetalište 19 u Crikvenici uz samu obalu, smjestio se prostrani ljetnikovac veličine posjeda više od 600 metara četvornih. Navodno ovu vilu u ljetnim mjesecima koriste bivša rektorica Helena Jasna Mencer, bivši rektor Marijan Šunjić, prorektor Ante Čović, a ovoga ljeta je tu boravio i Miljenko Šimpraga.

Iako su svi gosti uredno plaćali korištenje vile, cijena dnevne pristojbe za cijeli ljetnikovac iznos samo 300 kuna, što je potpuno nebulozno, jer noćenje u apartmanima u istoj ulici košta otprilike oko 1300 kuna.

Zanimljivo, rektor Boras navodno nikada nije koristio crikvenički ljetnikovac, no zato je itekako uživao u Dubrovniku. U obližnjem kafiću crikveničkog ljetnikovca, konobari kažu da tu ljetuju “neki ljudići iz Zagreba”, prenosi Telegram.

Gospođa Anka pl. Kašner, ujedno i vlasnica ljetnikovca u detaljnoj oporuci ostavila ga je političaru i botaničaru dr. Karlu Bošnjaku, a njegovom smrću posjed ide u vlasništvo Sveučilišta u Zagrebu. Kašner je u oporuci i specifirala svrhu korištenja ljetnikovca “uvaženi rektor u mandatu kako bi se mogao odmoriti nakon napornog posla”. Isto tako, ako je rektor u mandatu spriječen koristiti ljetnikovac, Senat ima pravo odabrati profesora Sveučilišta kojemu je potreban odmor ili liječenje.

Luksuzni ljetnikovac, oduvijek je poznat kao Rektorova kuća

“Rektorima i drugim gostima iz Slovenije, Austrije, Mađarske i slično nije bilo teško niti mrsko doći autima na dan-dva u Crikvenicu”, prisjeća se pa dodaje kako se pitanje dodatnog smještaja i prehrane za goste rješavalo ne pretjerano skupim hotelom u neposrednom susjedstvu. Na miru se, tako, nekoliko dana u prostranoj kući moglo intenzivno i neometano raditi na pisanju strategija, pripremi projekata, zajedničkih studijskih programa” rekao je bivši rektor Bjeliš za Telegram.

O ljetnikovcu u Crkivenici,Boras i prorektori mudro šute, a adresa Gajevo šetalište, spominje se samo u planovima nabave Sveučilišta, pod stavkom redovitog održavanja sveučilište nekretnine.

Komentari