Ljeto za vinoljupce: Prijavite se na besplatne vinske radionice

Zbog alkohola dobio po džepu (Foto: Pixabay)

Ovoga tjedna u Zagrebu započinje projekt besplatnih vinskih radionica pod nazivom „Ljeto za vinoljupce“ u organizaciji udruge Vinoljupci. Ukupno četiri radionice na rasporedu su 16., 18., 19. i 20. srpnja, s početkom u 17.30h, a održat će se u ugodnom ambijentu restorana Klub književnika na glavnom zagrebačkom trgu.

Tema radionice su osnove o vinu, a želja je organizatora ovim projektom povećati razinu vinske kulture i skrenuti pažnju javnosti na važnost očuvanja hrvatskih autohtonih sorti vina.

Polaznici radionica imat će priliku naučiti najvažnije činjenice o svjetskoj proizvodnji vina, dobiti pregled najpoznatijih svjetskih sorti, upoznati se sa vinskim regijama Hrvatske, naučiti koje su najvažnije hrvatske autohtone sorte, kako izgleda vinifikacijski proces, kako pravilno ohladiti, otvoriti i poslužiti vino, a očekuju ih i osnove vinskog bontona. Sve su radionice sadržajno jednake i dovoljno je doći na jednu radionicu iz ciklusa.

Da ne bi sve ostalo samo na riječima, sudionici radionica imat će priliku i kušati vina. Njih ukupno četiri (pjenušac, bijelo vino, rose i crno vino) iz sve četiri hrvatske vinske regije. Na pojedinim radionicama gostovat će vinari i vinski znalci koji polaznicima prenijeti iskustva iz vlastite prakse.

Prilikom sadržajnog kreiranja ovog projekta, velik značaj dan je autohtonim hrvatskim sortama vina, koje će na radionicama biti zastupljene sa čak pet etiketa. Od bijelih sorti kušat će se škrlet, dubrovačka malvasija i maraština, od crnih teran i plavac. No, ne smijemo zaboraviti spomenuti i graševinu, koja iako nije autohtona, spada među najvažnije i najrasprostranjenije sorte vina u Hrvatskoj.

Ulaganje u edukaciju potrošača od neupitne je važnosti za uspjeh na relativno malom vinskom tržištu kao što je Hrvatska. Dosadašnje iskustvo pokazuje kako posjetitelji vinskih događanja u režiji Vinoljubaca, ohrabreni opuštenim pristupom u kojem se od njih ne očekuje prethodno vinsko predznanje, u vrlo kratkom roku postaju pravi mali ambasadori vina i vinske kulture.

Projekt „Ljeto za vinoljupce“ sufinanciran je od strane Grada Zagreba i naših vinskih partnera  – Kutjevo d.d., Vina Miklaužić, Vina Crvik, Vina Fiolić i Trapan Wine Station.

Besplatne ulaznice mogu se preuzeti na Entriu.

Dodatne informacije o radionicama i radu udruge potražite na službenim stranicama.


Komentari