LJETNO RADNO VRIJEME DRŽAVNIH INSTITUCIJA: Neki će raditi skraćeno jer – nemaju klimu!

Svi koji su ostavili sređivanje “papirologije” za ljeto, mogli bi se naći u problemima.

Počela je sezona godišnjih odmora u cijeloj Hrvatskoj, a to pak za sobom povlači i ljetno radno vrijeme nekih državnih institucija čiji zaposlenici također odlaze na ljetovanje. To bi moglo predstaviti velik problem svim građanima koji preko ljeta kreću u bilo kakvo sređivanje “papirologije”.

Svi oni koji, na primjer, od srpnja do kolovoza požele izvaditi novu osobnu ili izvaditi i nešto promijeniti na prometnoj dozvoli, morat će to uraditi u vremenskom razdoblju od 7 ujutro do 14 i 30, a oni koji žele po hitnom postupku doći do putovnice, osobne iskaznice ili vozačke dozvole, a za što trebaju i dodatno platiti, šalteri su otvoreni od 7 do 17 sati.

Malo teže do osobne i dozvole

U PUZ-u kažu kako je ljetno radno vrijeme uvedeno u skladu s raspoloživim kapacitetima, kao i zbog potrebe usklađivanja radnog vremena policijske uprave s radnim vremenom tijela državne uprave te županijskih i gradskih službi. Kažu i da su uočili i da određeni broj građana dolazi potkraj radnog vremena i s “redomata” zauzima broj reda čekanja, zbog čega je nemoguće obraditi sve zahtjeve stranaka u radno vrijeme, prenosi Večernji.

Kako je nemoguće predvidjeti dnevnu fluktuaciju stranaka, procijene o količini izdanih brojeva na “redomatu” i činjenice da su službenici morali tijekom ljetnih mjeseci redovito ostajati dulje zbog straaka koje su uzimale brojeve na kraju radnog vremena, pojavila se potreba za skraćivanjem radnog vremena u kojem stranke mogu uzeti broj. U principu to bi značilo da će se obrađivati svi klijenti koji su uzeli broj za vrijeme radnog vremena, pa bi se radno vrijeme moglo odužiti do 15 sati, objasnili su iz PUZ-a.

Zemljišne knjige rade najkraće

Velike muke imat će ono koji će ovoga ljeta morati ići u Zemljišne knjige, a pogotovo oni koji nisu na godišnjem već na poslu. Naime, Zemljišnoknjižni odjel Općinskog građanskog suda u Zagrebu od 13. lipnja do kraja kolovoza stranke prima samo od 8 do 12.15 sati, dakle šalteri će raditi samo u prvoj smjeni. Na Općinskom sudu su to ljetno radno vrijeme objasnili radovima zbog prelaska na zajednički informacijski sustav, ali i godišnjim odmorima službenika Zemljišnoknjižnog odjela.

Neće raditi zbog vrućina

Zagrebačka područna služba Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i ljeti započinje rad sa strankama u 8.15 sati, a završava u 15.45 sati. Neke ispostave HZMO-a ipak imaju ljetno radno vrijeme, no, ono nije puno kraće u odnosu na zimsko. Kako su rekli u HZMO-u, zbog vrućina, a nepostojanja klimatizacije u uredima tih ispostava, ljeti je njihovo radno vrijeme od 7 do 15 sati, umjesto od 8 do 16 sati. To su, primjerice, ispostave HZMO-a u Benkovcu, Delnicama, Donjem Lapcu…

Hrvatska pošta također ima ljetno radno vrijeme u nekim svojim uredima, s time da je u nekima to radno vrijeme skraćeno, a u onima u turističkim središtima produljeno. S druge pak strane, primjerice Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ili Ured državne uprave u Zagrebačkoj županiji nemaju ljetno radno vrijeme.


Komentari