Lista tisuću najboljih sveučilišta: Pogledajte gdje se pozicioniralo zagrebačko

hr.wikipedia.org

Sveučilište u Zagrebu zabilježilo je blagi rast na najnovijoj ljestvici kvalitete QS World University Rankings i nalazi se na zbirnoj poziciji između 751. i 800. mjesta, dok je na prošloj bilo između 801. i 1000. mjesta.

QS World University Rankings godišnja je publikacija u kojoj se svjetska sveučilišta rangiraju prema kvaliteti. Njezino šesnaesto izdanje danas je objavila tvrtka za globalnu analizu visokog obrazovanja Quacquarelli Symonds (QS). Na ljestvici je tisuću najboljih svjetskih sveučilišta.

305. u Europi

Sveučilište u Zagrebu sada je prvo u Hrvatskoj i jedino hrvatsko na toj ljestvici te 305. u Europi. Na istoj je poziciji sa Sveučilištem u Mariboru, dok je Sveučilište u Ljubljani pozicionirano između 591. i 600. mjesta, a bilo je između 651. i 700. Sveučilište u Beogradu nalazi se između 801. i 1000. mjesta, kao i na prošloj ljestvici.

Prvi MIT

Prvo mjesto na ljestvici kvalitete zauzeo je Massachusetts Institute of Technology (MIT) već osmu godinu. Na drugom i trećem mjestu također su američka sveučilišta, Stanford i Harvard.

Najbolje europsko i britansko sveučilište je Oxford, koji se popeo na četvrto mjesto, a njegov ”sunarodnjak” Cambridge pao je na sedmo.


Najbolje sveučilište kontinentalne Europe je ETH Zuerich, koje se popelo na 6. mjesto – najviše ikad.

Dva najbolja azijska sveučilišta ponovno su u Singapuru: National University of Singapore i Nanyang Technological University, oba na 11. mjestu. U Latinskoj Americi najviše rangirano sveučilište je Universidad de Buenos Aires koje zauzima 74. mjesto.

Prilikom rangiranja QS u obzir uzima šest pokazatelja: akademski ugled, ugled kod poslodavaca, citiranost po fakultetu, omjer studenata i nastavnog osoblja, udio međunarodnog fakultetskog osoblja i udio međunarodnih studenata

Komentari

loading...
-->