Lijevi blok: Proračun Grada Zagreba nema prolaznu ocjenu i nećemo ga podržati

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Tomašević (Zagreb je NAŠ!) ustvrdio je u utorak da prijedlog proračuna Grada Zagreba za 2018. koji će se naći na dnevnom redu skupštinske sjednice u četvrtak “nema prolaznu ocjenu” i najavio da ga neće podržati.

“Ocjena Kluba zastupnika lijevog bloka je da proračun Grada Zagreba za 2018. nema prolaznu ocjenu. Prije svega je nerazvojni iz perspektive da nema predviđene gradnje nekih bitnih novih objekata osim rotora i sljemenske žičare, a i za njih ne vjerujemo da će se realizirati s obzirom na iskustva koja imamo iz prethodnih godina”, istaknuo je Tomašević na konferenciji za novinare. Rekao je da se prema prijedlogu proračuna za 2018. zapravo ništa bitno novo u Zagrebu ne gradi.

Ocijenio je i da je proračun Grada Zagreba za sljedeću godinu nedovoljno transparentan. “On ne ide do četvrte razine, imamo stavke od preko 100 milijuna kuna za koje se uopće ne vidi za što će se trošiti. S druge strane, nedovoljno je participativan, nije bilo nikakvih mogućnosti da građani suodlučuju o prioritetima barem u nekom segmentu proračuna kao što je to praksa u nekim drugim europskim, pa čak i hrvatskim gradovima, poput Siska u zadnje vrijeme”, rekao je Tomašević.

Najavio je da je Klub zastupnika lijevog bloka na prijedlog proračuna Grada Zagreba za 2018. podnio 10 amandmana jer su htjeli pokazati kako se može napraviti bolji proračun, gdje treba novce maknuti, gdje ih treba dodati, kako bi se stvarno povećala kvaliteta života većine građana Zagreba. Međutim, rekao je da isto tako očekuju, s obzirom na praksu gradonačelnika Bandića iz prethodnih godina, da im većina tih amandmana neće biti usvojeno.

“Bez obzira kako proteklo glasovanje o našim amandmanima najavljujemo da ćemo glasati protiv proračuna za 2018. jer čak i da su naši amandmani usvojeni znamo iz poučka koji je imao i HDZ ove godine kada su krajem prošle godine predali i 10-ak amandmana da niti jedan od tih amandmana na kraju nije bio realiziran”, rekao je Tomašević. Objasnio je da će glasati protiv proračuna za 2018. pa makar to značilo i da se ide na nove izbore za Gradsku skupštinu.

Tomašević je rekao da je jedan njihov amandman usmjeren na potpuno rezanje potpore za vrhunski sport jer ne žele da niti jedna kuna ide za Dinamo i takve klubove koji krše Zakon o sportu i ne objavljuju detaljna financijska izvješća te koji krše Zakon o udrugama i nemaju demokratsko upravljanje po modelu jedan član – jedan glas, a ti klubovi financijski vrlo dobro žive i bez gradskog novca. Našim amandmanom, rekao je, sav taj novac usmjeravamo u javni sport.

Kapović smatra da privatne škole ne treba financirati

Jedan od amandmana vezan je za izgradnju novih vrtića i škola jer, kako je rekao, Klub zastupnika Lijevog bloka je apsolutno frustriran da je samo sedam milijuna kuna predviđeno za izgradnju novih vrtića i adaptaciju starih u 2018. Tomašević je rekao da su amandmanom za izgradnju novih škola i vrtića te njihovu adaptaciju predvidjeli povećanje od 50 milijuna kuna.

Rada Borić (Nova ljevica) rekla je da amandmanom traže i da se posebno osiguraju sredstva za javno objavljivanje informacija o radu tijela mjesne samouprave, a što je preduvjet transparentne i otvorene vlasti te važan preduvjet za praćenje rada mjesne samouprave. Borić je također rekla da su amandmanom predložili i povećanje sredstava za nezavisnu kulturu, za javne potrebe u kulturi.

Mate Kapović (Radnička fronta) rekao je da se u prijedlogu proračuna za privatne osnovne škole izdvaja 400.000 kuna, a za privatne srednje škole pola milijuna kuna te da oni smatraju da to nema potrebe financirati. Istaknuo je da, s druge strane, u javnim školama nedostaje novca.

Svibor Jančić (Za grad) rekao je da su u prijedlogu proračuna za 2018. značajno smanjena ukupna sredstva za Gradski ured za mjesnu samoupravu, posebno za djelatnost gradskih četvrti i to za plan komunalnih aktivnosti te da amandanom traže i da se ta sredstva povećaju.


Komentari