LIJEPA GESTA SUSJEDA: Srbija dala 100.000 eura za obnovu rodne kuće bana Josipa Jelačića

Photo: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Srbijanska vlada uplatila je Hrvatskom nacionalnom vijeću (HNV) 100.000 eura za obnovu dijela rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, objavio je HNV u srijedu.

Obnovom će biti obuhvaćen interijer otkupljenog dijela zgrade – podrum, prizemlje i stan na prvom katu u kojemu je živio ban Jelačić, u središtu naselja.

Radovi bi mogli početi za oko dva mjeseca, a ako se sve bude odvijalo po planu, bit će okončani sredinom godine, rekao je upravitelj Zaklade “Spomen dom bana Josipa Jelačića” Darko Polić.

“Drago mi je što, uz Republiku Hrvatsku, i Republika Srbija u posljednje vrijeme preuzima brigu oko ostvarivanja prava Hrvata u Republici Srbiji. Jedino tako možemo biti zadovoljni i lojalni građani koji doprinose rastu te su na ponos obiju država”, priopćila je, među ostalim, tim povodom predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Srbija financirala i otkup dijela kuće

Činjenica da srbijanska vlada, dodala je, ispunjava svoja obećanja, “ohrabruje nas da, računajući na kontinuiranu brigu države, ne posustanemo”.

U HNV-u podsjećaju da je srbijanska vlada financirala otkup dijela kuće sa 600.000 eura te je ona nakon 75 godina vraćena u posjed hrvatskoj zajednici.

Na svečanom otvaranju u listopadu prošle godine srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić obećao je daljnje ulaganje u obnovu prostora te pomaganje u razvoju infrastrukture HNV-a i hrvatske zajednice.

U tome kontekstu se iskazuje nada da će ove godine početi gradnja Hrvatske kuće u Subotici, te biti završena obnova rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu i prostora hrvatske zajednice u središtu Beograda.


Komentari