Liječnička komora apelira Bandiću: ‘Sumnjamo da se natječaj za obavljanje javne zdravstvene zaštite sprovodi zakonito’

HLK

Hrvatska liječnička komora nailazi na niz problema.

Hrvatska liječnička komora (HLK) zatražila je od gradonačelnika Zagreba Milana Bandića poništenje postupka davanja koncesija za obavljanje djelatnosti primarne zdravstvene zaštite zbog netransparentnosti, postojanja sumnje u to provodi li se postupak u skladu sa zakonom i neodgovarajućih kriterija za odabir najboljih ponuđača.
“Iznenađeni smo što je, nakon višegodišnjih odgoda, postupak dodjele koncesija pokrenut bez očekivane prethodne najave, objavom Obavijesti o namjeri davanja koncesije za obavljanje javne zdravstvene službe na području Grada Zagreba u Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske 19. svibnja 2017. godine, s rokom za dostavu ponuda do 19. lipnja 2017. godine. Smatramo da pokrenuti postupak dodjele koncesija nije dovoljno transparentan te inzistiramo na donošenju odluke o njegovom poništenju”,istaknuo je dr. sc. Goluža, predsjednik HLK-a.
U dopisu koji je u ime Komore uputio gradonačelniku Bandiću, dr. sc. Goluža ističe kako je prvenstveno sporna činjenica da je brojnim zainteresiranim liječnicima – zaposlenicima domova zdravlja na području Grada Zagreba znatno otežano prikupljanje sve potrebne dokumentacije za podnošenje ponude, jer im isto onemogućuju pojedina upravna vijeća domova zdravlja.
Dodatan problem, na koji je Komora već ukazivala, predstavlja Odluka o popunjavanju mreže javne zdravstvene službe za pojedine djelatnosti na primarnoj razini zdravstvene zaštite na području Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba br. 3/10). Ista kao uvjet pribavljanja suglasnosti upravnog vijeća doma zdravlja propisuje da najmanje 30% timova u pojedinoj djelatnosti zdravstvene ustanove na lokaciji (adresi) za koju zdravstveni radnik iskazuje interes za koncesiju mora biti popunjeno timovima zdravstvene ustanove, što je znatno restriktivnije i nije u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti koji nalaže domu zdravlja da usvakoj odobrenoj djelatnosti ima najmanje 30% ordinacija odnosno timova, neovisno o lokaciji.

Posebno netransparentnim Komora smatra raspored lokacija po gradskim četvrtima Zagreba, jer je nejasno na temelju kojeg službenog dokumenta je isti napravljen. “Problematičnim smatramo i same kriterije za odabir najpovoljnijeg ponuditelja. Primjerice, u općoj/obiteljskoj medicini među osnovnim kriterijima za ostvarivanje prednosti uopće se ne navodi specijalizacija iz obiteljske medicine, za koju se kao važan kriterij pri dodijeli koncesija zalaže i HLK- i najznačajnije i najbrojnije udruge liječnika koji rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti”, naglašava dr. sc. Goluža.
Liječnička komora smatra da je ovakav model dodjeljivanja koncesija prilika za manipulacije i pogodovanja te da je vrlo visoka mogućnost da bi izazvao nove nepravde i opravdano nezadovoljstvo među kolegama u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.
“Stoga Vas, u cilju izbjegavanja mogućih nesporazuma i vrlo izglednog iskazivanja nezadovoljstva, pozivamo da poništite ovaj postupak dodjele koncesija na području Grada Zagreba te da u suradnji s predstavnicima struke pripremite uvjete novog natječaja koji će biti potpuno transparentan i koji će pokazati da Vam je osobno stalo do uvođenja reda u ovaj važan segment zdravstvene zaštite u Zagrebu” stoji na kraju dopisa predsjednika Hrvatske liječničke komore dr. sc. Goluže.


Komentari