LIJEČNICI NA RATNOJ NOZI! Nogalo tvrdi da je Ćorušić jedan od krivaca za ugrozu projekta na Srebrnjaku: ‘Sad smo čuli i njegovo priznanje’ 

Dr. Boro Nogalo (Foto: Neja Markicevic / CROPIX)

Na gostovanje ravnatelja KBC-a Zagreb dr. Ante Ćorušića u HRT-ovoj emisiji ‘Nedjeljom u dva’, reagirao je bivši ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak dr. Boro Nogalo. Podsjetimo, Ćorušić je u gostovanju komentirao stanje u dječjoj bolnici i rekao da mu žao da se oko nje događa to što se događa.

Ćorušić: ‘Za stanje u Srebrnjaku kriva je nova uprava’

“Za to je najviše kriv gradonačelnik Tomašević i nova uprava u gradu. Dijelom snosi krivicu i bivša vlast u gradu, a ja kao ravnatelj KBC-a Zagreb bio sam za to da mi to preuzmemo, no ispostavilo se da bi time preuzeli i obveze koje su stvorile ova i bivša gradska vlast. To onda nismo htjeli. Onda je grad Zagreb odustao od takvog modela, sam ne može dovršiti. Grad će nažalost izgubiti taj projekt, izgubit ćemo 66 milijuna eura zbog lijenosti gradskih struktura i neučinkovitosti bilo ove, bilo prethodne garniture”, poručio je dr. Ćorušić.

Povodom toga, Nogalo je nakon emisije objavio demantij na sporne izjave, a prenosimo ga u cijelosti:

Nogalo: ‘Sad je i javnost prvi put čula javno Ćorušićevo priznanje’

“U emisiji NU2 u kojoj je gost bio dr.sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Rebro Zagreb na Vaše pitanje o ugrozi CCTM EU projekta Dječje bolnice Srebrnjak uz iznošenje niza neistinitih činjenica u svezi projekta i znanstvene produktivnosti znanstvenika Srebrnjaka, de facto je i javno priznao da je uz ministra znanosti i obrazovanja dr.sc. Radovana Fuchsa, Uskokovu optuženicu dr. sc. Anu Stavljenić Rukavina i osobno sudjelovao u neprijateljskom preuzimanju EU projekta što je nečuvena i protuzakonita praksa u znanstvenom svijetu koju je kako je naveo “podržala bivša vlast u Zagrebu”. Nadalje dr. Ćorušić je ukazao da se to preuzimanje od strane Rebra odvijalo i pod novom gradskom vlasti.

Otimanje projekta od strane jedne interesne skupine počelo je još u prosincu 2019. mojom smjenom s mjesta ravnatelja Srebrnjaka i nastavlja se do danas što je ozbiljno ugrozilo provedbu projekta. Sad je hrvatska javnost prvi put čula i javno Ćorušićevoj priznanje koji je taj protuzakonit i u znanstvenom svijetu, ali i po EU pravilima nikad viđeni čin, pokušao opravdati iznošenjem notornih neistina nastojeći prikazati znanstvenike Srebrnjaka nesposobnim i nekompetentnima. Pri tome je i indirektno doveo u pitanje kompetencije eksperta Europske komisije koja je odobrila ovaj projekt Srebrnjaku u rigoroznom evaluacijskom procesu u Briselu, što je prošlo samo nekoliko projekta iz Hrvatske.

O znanstvenim radovima

Netočna je i Ćorušićeva tvrdnja da Srebrnjak publicira dva znanstvena rada godišnje te da je kroz projekt planirano zapošljavanje 200 znanstvenika. Bolnica Srebrnjak s 20 doktora znanosti, 11 profesora i docenata, planirala je zaposlila dodatnih 92 znanstvenika što uključuje i druge djelatnike. Bolnica se projektom CCTM obvezala objaviti 142 znanstvena rada u pet godina nakon realizacije projekta što je manje od 30 godišnje, a sada je prema podacima koje je moguće javno provjeriti, objavila 97 znanstvenih radova u pet godina koji su citirani na PubMedu. Osim toga, prof. Adan Ćustović koji je zaposlenik bolnice je u samo prošloj godini objavio 28 radova citiranih n PubMedu što je ukupno 125 u pet godina.

Uz 60 milijuna eura vrijedan CCTM, Srebrnjak je u jakoj konkurenciji dobio dodatnih pet znanstvenih projekata u vrijednosti 20 milijuna kuna, što je više nego cijela pedijatrija KBC Rebro. Sudjelujemo u Znanstvenom centru izvrsnosti u području biomedicine, a naši stručnjaci drže nastavu na hrvatskim sveučilištima i jedina smo bolnica u Hrvatskoj koja je međunarodno akreditirana.

Rebro je daleko veća bolnica, ali rezultati?

Ćorušić je također izjavio da je namjera bila da oni s Rebra spase projekt jer su kao znanstveno kompetentniji od Srebrnjaka te “da su već dogovorili tko će s Rebra voditi EU projekt”. Oni su daleko veća bolnica, ali po rezultatima očito neuspješniji od Srebrnjaka. Pa da su kompetentniji dobili bi oni, a ne mi projekt vrijedan 60 milijuna eura. Svojim navodnim spašavanjem Ćorušić, Fuchs, Stavljenić Rukavina i drugi iz interesnih skupina uspjeli su ga očito jedino ozbiljno ugroziti jer su krivi da su voditelji projekta i oni koji su ga stvarali više od dvije godine do dolaska nove gradske vlasti bili neutemeljeno maknuti s projekta. Ako CCTM propadne, postavlja se pitanje tko će od njih sve i na koji način odgovarati za gubitak 60 milijuna eura”.

Demantij (Foto: Facebook)

Upit o navodima dr. Nogala poslali smo ravnateljstvu KBC-a Zagreb, a odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

Komentari