LIJEČNICI LUPILI ŠAKOM O STOL: ‘Umjesto 150 pacijenata, odsad ćemo dnevno primati samo njih 35’

www.ashams.com

Liječnici obiteljske medicine odsad će se pridržavati europskog standarda i za svakog pacijenta odvojiti barem 20 minuta vremena.

Hrvatskim liječnicima očigledno je prekipljelo i žele promjene. Naime, svi oni u obiteljskoj medicini pridržavat će se europskog standarda koji nalaže da za svakog pojedinog pacijenta dovoje najmanje 20 minuta vremena. Istovremeno bi to značilo da otprilike polovica pacijenata taj dan ne bi zapravo uspjela doći do svojeg liječnika. Liječnici obiteljske medicine ovim bi korakom konačno presjekli nakon niza upozorenja i apela prema zdravstvenoj vlasti zbog opterećenosti ordinacija, piše Večernji list.

Za svakog pacijenta ima se samo 5 minuta

“Mi bismo htjeli taj europski prosjek do 35 pacijenata dnevno i to je jedan od prijedloga. Stalno upozoravamo kako za pacijenta dnevno imamo svega tri do pet minuta i da ćemo početi raditi po propisima i za pacijenta imati 20 minuta”, rekla je dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

Kada liječnik primarne zdravstvene zaštite ode na godišnji odmor ili na bolovanje, zamjenjuje ga njegov kolega koji tada teoretski na leđima ima dvostruku ambulantu – vlastite pacijente, ali i pacijente odsutnog liječnika.

Hitne mjere

Zato je prosječni dnevni broj posjeta u redovnoj ambulanti 50-100, a u dvostrukoj i do 150 posjeta dnevno. Ako se ne poduzmu hitne mjere po ovoj točki, mogući broj neželjenih događaja mogao bi biti nezamisliv, a jedini krivac bit će onaj koji nema pravo odlučivanja, nego samo obavezu rada – liječnik, dio je iz priopćenja KOHOM-a.

U pismu obiteljski liječnici traže od Ministarstva zdravlja izradu normativa za dežurstva, mjere osiguranja i pravilnika o stimulacijama.

>>>APEL HRVATSKIH LIJEČNIKA MINISTRIMA: Sve veći broj napada pacijenata nad zdrastvenim djelatnicima


Komentari