Liječnica iz Vinogradske dovela je sina na testiranje u bolnicu. Pozitivan je na koronavirus, a ona je došla na posao

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Liječnica u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Sestre Milosrdnice u bolnicu je jučer na testiranje dovela sina koji se testirao na koronavirus. Iako je test bio pozitivan danas je došla na posao iako je obavila samo test na antitijela, a ne PCR test koji bi pokazao je li sada zaražena, prenosi Index.

Inače, spomenuti test na antitijela nije indikator trenutne zaraze, nego pokazuje jesu li prisutna antitijela na koronavirus pa se češće koristiti kao indikator je li netko ranije prebolio koronavirus.

Index piše da liječnica radi na jednoj od rukovodećih funkcija u bolnici, a sina je na tesitranje dovela unatoč činjenici da KB Sestre Milosrdnice ne vrše testiranje građana.

“Danas je došla na posao, čime je ugrozila sve zaposlene na klinici”, rekao je Indexu izvor iz Vinogradske.

Liječnica je pak za isti portal potvrdila da je dovela sina na testiranje i unatoč njegovom pozitivnom nalazu danas došla na posao. Dodala je kako mu je samoizolacija određena od 15. listopada te da s njom nije bio u kontaktu od 10. listopada.

Dodaje i kako joj je sin vrlo odgovoran te joj je obećao da se neće vraćati u stan kako bi mogla raditi.

“Mi ne živimo sada skupa, on je izoliran u svom stanu. Naš zadnji kontakt je bio 10. listopada, četiri dana prije zaraze. On jest pozitivan, no nema nikakve simptome bolesti, ni ja nemam nikakve simptome bolesti”, objasnila je liječnica iz Vinogradske.

Navodi i kako se testirala jučer ujutro, prije sina. Napravila je, tvrdi, test na antitijela, da vidi može li na “prvu liniju borbe ako bude potrebno zbog manjka raspoloživih kolega”.

“Osobno sam napravila test. On će ostati sam izoliran. Stvarno radimo apsolutno sve po najstrožim pravilima struke. Ponavljam, prvo sam ujutro ja testirana, negativna sam na antitijela, i onda je on pozitivan na PCR-u. Dovela sam ga u bolnicu na testiranje i otišao je, naš kontakt je bio kraći od 15 minuta i nije bio bliski kontakt. Bilo je u mantilu, s rukavicama, s vizirom, s FFP3 maskama. Ja znam struku, to po nijednom kriteriju nije bliski kontakt”, rekla je liječnica koja obavlja jednu od važnih operativnih funkcija u bolnici.

Dodala je kako bi ovo trebala biti priča o tome kakvu žrtvu liječnici podnose da bi sustav opstao.

“Dijete je izolirano da bi majka mogla nastaviti svoj posao. Koliko smo tereta spremni staviti na leđa svoja i svoje djece, ja bi rekla da je to prava priča u ovom slučaju. Otuda moja emotivna reakcija na početku razgovora. Sa sinom sam na videopozivu stalno, to je žrtva koju moramo podnijeti”, rekla je u razgovoru liječnica iz KB-a Sestre milosrdnice za Index.


Komentari