LEKO NA SVEČANOJ SJEDNICI: Zahvalio braniteljima i naglasio mudrost Franje Tuđmana

Facebook

U Hrvatskom saboru svečano je obilježena 24. obljetnica Dana neovisnosti Republike Hrvatske.

Predsjednik Sabora Josip Leko prisjetio se kako je  na današnji dan 1991. godine ujedinjena Hrvatska donijela i zadnju važnu ustavno-pravnu odluku na putu prema njenoj punoj samostalnosti i neovisnosti, raskidanjem svih državno-pravnih veza s republikama i pokrajinama koje su tvorile dotadašnju SFRJ.

Rekao je i kako je Hrvatski je sabor tada, morao zasjedati u podrumskim prostorijama INE u Šubićevoj ulici. “Samo dan ranije agresorsko ratno zrakoplovstvo raketiralo je Banske dvore u suludom i očajničkom pokušaju da eliminacijom najvišeg hrvatskog državnog vrha spriječi neminovni tijek povijesti. Hrvatsko najjače oružje bili su, naglašava Leko, snažna volja, jedinstvo i zajedništvo svih domoljuba bez obzira na političku pripadnost, vjeru i nacionalnost, kao i nepokolebljiva želja za ostvarenjem života u slobodi samostalne, neovisne, demokratske europske Hrvatske.

On se kao i premijer Milanović prisjetio branitelja

“Danas, riječi zahvale upućujem prije svega svim hrvatskim braniteljima koji nisu oklijevali uključiti se u pravedni i legitimni, obrambeni Domovinski rat. Njihove žrtve, kao i stradanja svih nedužnih civila, mučenih i proganjanih, ostat će upisani zlatnim slovima u povijest hrvatske države. Želim naglasiti mudrost i ustrajnost prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, čije su nas strateške odluke vodile u svim prijelomnim trenucima borbe za neovisnost”, naglasio je Leko.


Leko tvrdi kako danas Hrvatska može biti zadovoljna jer uspješno surađuje na političkom, vojnom, gospodarskom, kulturnom i svakom drugom području sa svim svojim susjedima i drugim državama, a izrazio je želju i da se ostale zemlje regije što prije priključe EU.

Rekao je i kako je Hrvatskoj kao mediteranskoj zemlji bitna suradnja s ostalim mediteranskim zemljama, uključivši zemlje na sjeveru afričkog kontinenta. “Prije svega u interesu nam je da u svim spomenutim zemljama vladaju mir i stabilnost jer se svaka tamošnja politička kriza posredno negativno odražava i na stanje kod nas. Mi ne možemo i ne želimo zatvarati oči na događaje koji su trenutno aktualni, a to je veliki val izbjeglica i migranata. Tu imam poruku za Hrvatsku, ali i Europu – Budimo ljudima ljudi!”, poručio je Leko.

Osvrnuo se i na predstojeće parlamentarne izbore, te ustvrdio kako se na dan svatko mora nositi s vlastitom savješću i vlastitom odgovornošću.

“Ne samo mi saborski zastupnici, nego i birači koji svojim glasovima odlučuju o smjeru kojim će Hrvatska nastaviti dalje. I dalje se beskompromisno moramo boriti s korupcijom i organiziranim kriminalom, jer oni ne samo da truju naše društvo, nego i izjedaju zdrave gospodarske temelje. Duga i mukotrpna borba s ekonomskom krizom iscrpila je našu zemlju. Upornošću i radom ove Vlade na savladavanju krize konačno su vidljivi rezultati pozitivnih promjena i nadam se da će uskoro biti još bolje “, zaključio je Josip Leko i svima čestitao Dan nevisnosti, piše Večernji list.

Komentari

loading...