Legende o sv. Nikoli i Krampusu: Kako je nastala vječna borba dobra i zla

FOTO: Bljesak.info

Čišćenje čizmica, stavljanje u prozor i čekanje da se pojave slatkiši u njoj preko noći, stari je običaj koji djeca obožavaju.

Na dan svetog Nikole, roditelji daruju djecu. Običaj vuče korijene iz srednjeg vijeka fasciniranog vječnom borbom između dobra i zla. Priča o Santa Clausu (Djed Mraz) počinje sa Saint Nicholasom (Sveti Nikola). Malo je onih koji znaju da se Sveti Nikola na svom dugom putu od gotovo 15 stoljeća pretvorio u Santa Clausa (Djeda Mraza), u čijoj su transformaciji najviše sudjelovali Amerikanci davši tom prazniku novu dimenziju.

Zlatko Gašpar
Zlatko Gašpar

Duh pomaganja i darivanja siromašnih, koji je bio smisao i životno opredjeljenje svetog Nikole, pretvorili su u potrošački praznik kojemu je cilj kupovanje. Darivanje je koje je samo sebi svrhom i nije u duhu s moralnim stavom i naukom koji se vezuje uz svetog Nikolu.

Legenda o dimnjaku i čizmicama

U blizini roditeljske kuće sv. Nikole, živio je čovjek, nekad bogat, ali izgubio je carsku službu i sav imetak. Imao je tri kćeri, koje bi se mogle udati, ali im nije mogao dati miraza. I nesretni otac odlučio je trgovati ljepotom i mladošću svojih kćeri, da tako zaradi. One su se pomolile Bogu, da ih izbavi od toga zla i spasi njihovu čast i poštenje. Sv. Nikola nekako je doznao za tu odluku nesavjesnog oca pa uzme vrećicu, napuni je zlatnicima, umota u platno i, prišuljavši se noću potajno do kuće, ubaci zamotuljak kroz prozor.

Otac onih djevojaka začudio se, kad je ujutro našao onoliki novac. Vidjevši kako je svota dostatna da časno uda jednu kćer, opremio je i miraz joj dao. To se dogodi i po drugi put; nađe, jednog jutra i drugu vrećicu sa zlatnicima. Spremi on i srednju kćer.

Priča ima dva kraja:

A kad je i to bilo gotovo, sve mu je nešto govorilo, da će onaj dobrotvor i po treći put doći pa ga je u zasjedi čekao nekoliko noći. I doista, baš kad sv. Nikola ubaci svoj dar i za najmlađu kćer, skoči otac, stigne neznanca i prepozna u njemu Nikolu. Unatoč zaklinjanju neka šuti, sretni otac je razglasio po cijelom mjestu radosnu vijest.

Drugi kraj priče ide ovako: Nikola je vidio da ga otac djevojaka čeka, pa se domislio, popeo na krov i zlatnike ubacio kroz dimnjak. Kako su se na otvorenom ognjištu sušile čarape, zlatnici su pali u njih, i odtuda i odtata dolazi stavljanje poklona u čarape ili čizmice i Djed Mraza koji poklone spušta kroz dimnjak.

Na nekim slikama sveti Nikola prikazivan je s tri zlatne vrećice, nekad s tri zlatne kugle, a nekad s tri naranče, pa se simbol darivanja naranči na njegov spomendan zadržao sve do danas. Tradicija darivanja oraha, lješnjaka, jabuka i slatkiša stavljanjem u cipele pokraj kreveta ili u prozore ubrzo se nastavila. Sveti Nikola kao nositelj darova djeci koje ubacuje kroz dimnjak pojavljuje se u zemljama sjeverne Europe početkom XIV stoljeća.

Zaštitnik je djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika, otoka Sicilije, pariškog sveučilišta i mnogih gradova širom svijeta.

Reformacija koja je dominirala u Europi u 16. i 17. stoljeću nastojala je zatrti mnoge kršćanske svece pa tako i svetog Nikolu. Ali ništa nije moglo trajno ugasiti sjećanje na tog omiljenoga sveca.

Biskup iz Mire

Sveti Nikola ranokršćanski je biskup iz 4. stoljeća, iz maloazijskoga grada Mira, današnjeg Demrea u Turskoj. Njegovi bogati roditelji umrli su dok je još bio mlad pa je rano ostao sam. Već od rane mladosti se odlikovao velikim čovjekoljubljem i mnogim milosrdnim djelima. Uz njegov je život vezano mnogo anegdota i danas je među njima teško razlikovati koje su istinite, a koje nisu. No sigurno je to da se isticao dobrotom i hrabrošću u vremenima kršćanskih progona. U svom životu uvijek se borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjemu, a vele da je i prodao sav svoj imutak te novac podijelio siromasima.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Običaj štovanja svetog Nikole u Hrvatskoj seže u daleku prošlost. Tako na ulazu u uvalu Mrtinovik zavjetno je od hvarskog kamena sagrađena 1922. godine kapela posvećena Gospi od zdravlja i sv. Nikoli koju je sagradio brodolomac Ivan Modrić. Također, noć uoči svetog Nikole pod jastuk su se u nekim primorskim krajevima stavljale tri jabuke. [/box]

Krampus

Svaki junak, spasitelj i pozitivac ima i negativnog pratioca, antiheroja u usporedbi s kojim izgleda još bolje. Batman ima Jokera, James Bond Dr. Noa, Luke Skywalker Dartha Vadera, a sv. Nikola – Krampusa.

Krampus je ostatak poganske tradicije, no uspio je naći svoje mjesto i u okviru kršćanskog naslijeđa. Priči o Krampusu moguće je pristupiti na dva načina. Jedan ga predstavlja isključivo kao antitezu sv. Nikoli, dok ga drugi stavlja u kontekst magijske tradicije. Druga su tumačenja uloge Krampusa više povezana s poganskom tradicijom. Nošenje zastrašujućih maski s Krampusovim likom s ciljem tjeranja zlih duhova tumači se kao nastavak one univerzalne priče o maskiranju u kontekstu različitih religijskih rituala.

U mnogim dijelovima Hrvatske, Krampus je opisan kao vrag koji nosi vreću oko bokova i lance oko vrata, gležnjeva i zapešća. Obavezan je pratilac Svetog Nikole. Kao dio tradicije, uz dar koji dijete dobije od Sv. Nikole, primi još i zlatnu šibu koja predstavlja njegova dobra djela tijekom cijele godine.

Sveti_Nikola_5

Međutim, ako je dijete bilo zločesto, Krampus će darove ostaviti za sebe, a dijete će dobiti samo srebrnu šibu kao podsjetnik na neprimjereno ponašanje.

Legende o spašavanju djece

Priče kako je spasio dječaka Bazilija iz ropstva, oživio ga i vratio u roditeljski dom.Isto tako je spasio troje male djece koje je zli mesar ili gostioničar, već zavisi od verzije, htio ubiti. Priča kaže da su jednom gostioničaru došli gladni školarci, ali umjesto da im posluži jelo, zao gostioničar ubije svoje goste i usoli ih. U to se pojavi Nikola koji mu održi odgovarajuću lekciju i oživi dječake.

Zaštitnik mornara

Mnoge legende o Nikoli vezane su uz more. Kad je kao mladi hodočasnik putovao po Svetoj Zemlji, hodao je Isusovim putovima kako bi što bolje upoznao i rekonstruirao njegov život. Za jedne snažne oluje doživio je brodolom. Cijelo vrijeme, koliko je trajala oluja, smireno je molio. Pred zaprepaštenim mornarima vjetar i valovi odjednom su prestali i svi su se spasili.

Sv. Nikola smiruje more

Žitom koje je izmolio od mornara koji su se na putu za Aleksandriju zaustavili u Miri hranio je stanovnike dvije godine i spasio ih od gladi, a isto tako je privolio cara Konstantina da snizi poreze u njegovoj pokrajini i tako ljudima olakšao život.

Zaštitnik svih

Danas ga na Istoku slave kao čudotvorca. Slijedeći njegovu vjeru i pokrstivši se u Konstantinopolisu, ruski car Vladimir I prenio je njegovo štovanje u svoju domovinu te je danas on jedan od najobožavanijih svetaca u Rusiji, čije ime nose oko 2000 crkava. Također je i glavni zaštitnik Rusije.

Izvori: portal za škole i prevare.info


Komentari