Lara traži dom i ‘svoje ljude’: Bila je odan pas čuvar, no vlasnik je se odrekao

Lara ima devet godina i traži dom u kojem će mirno provesti ostatak svojeg pasjeg života.

Preslatka njemačka ovčarka je, kaže Veronika Šantoši koja trenutno o njoj brine, prekrasna i izgledom i karakterom, a jedini problem koji ima jest dijabetes. Veronika kaže da je očajna jer joj već dugo pokušava pronaći dom, ali uzalud. Sve je već pokušala, zvala, pitala, pisala na sve strane, ali nitko joj se ne javlja za nju.

A kakva je Lara?

Lara ima 9 god, i bila je pas čuvar u dvorištu jedne firme. Kada se razboljela, vlasnik je se odrekao. Bio je svjestan da se ne može više brinuti o njoJ, odnosno da joj ne može pružiti potrebnu skrb i liječenje, pa me zamolio da joj pokušam pronaći smještaj i dom ili će ju odvesti u azil i ostaviti. Obzirom da sam ju ja već redovno obilazila kod njega, svaki dan više od pola godine, hranila, i vodila veterinaru jer njezin gazda nije stizao od posla, nisam mogla dozvoliti da sada završi u azilu.’

Iako sam podstanar i nemam kuda s njom, nakon što sam ju odvela veterinaru, i saznala da joj je šećer ekstremno visok, i da mora hitno početi sa terapijom, prebacila sam njezine papire na sebe, pronašla joj privremni smještaj, prikupila nešto donacija, sterilizirala ju, i pasica sada uredno prima terapiju inzulinom na koju odlično raegira. Osim dijabetesa nema drugih zdravstvenih problema.

Sada traži svoj zauvijek dom, miran kutak i malo ljubavi gdje će provesti svoje zadnje godine što ljepše, jer je to i zaslužila. Jako voli ljude, odlična je s drugim psima, u kući mirna, ne radi nikakvu štetu, mirna poslušna, predivnog karaktera bez imalo agresije.

Idealan dom za nju bio bi kod ljudi koji su većinu vremena doma, kao npr. neki mlađi penzioneri ili freelanceri. Noću bi obavezno trebala biti u kući uz svoje ljude, kako bi radi bolesti bila pod nadozorom. Lanac, box, šupa, garaža – ne dolaze u obzir, napominje Veronika.

Ona se normalno kreće, jede, pije, igra sa drugim psima. 2-3 šetnjice od po 30 minuta za nju su dovoljne. Dijabetes kao takav, nije zahtjevan koliko zvuči, ali traži redovan nadzor koji podrazumijeva dvaput dnevno dati inzulin nakon jela, i dvaput dnevno napraviti provjeru šećera u krvi. Nakon što se šećer malo ustabili toliko česta mjerenja više neće biti potrebna.

Kako se vadi krv i daje inzulin, jako se brzo pohvata i nije tako opće strašno ni problem kako zvuči, treba samo malo volje.

U novi dom dolazi cijepljena, čista i mirišljava, čipirana, očišćena od parazita, sada i sterilizirana. Lara je trenutno na privremnom smještaju i svi troškovi: hrana za dijabetičare, aparatić i trakice za mjerenje, inzulin, svi veterinarski troškovi i sve ostalo potrebno financira se donacijama koje se prikupe za Laru.

Ako želite donirati hranu (smije jesti samo Eukanuba ili Hills, suha hrana i konzervice – za pse koji imaju dijabetes), vitamine (VMP) ili bilo što drugo za Laru, možete se javiti OVDJE.


Komentari