LAKŠI PUT DO STANA: Saznajte kako će novi zakon pomoći širem krugu građanstva

Foto: Wikimedia Commons

Prijedlog izmjena Zakona o društveno poticanoj stanogradnji (POS), koji je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja uputilo u petak u javno savjetovanje trebao bi dodatno olakšati kupnju stanja, piše Poslovni dnevnik.

Građanima bi se ovim zakonom trebalo pomoći pri kupnji postojećih stanova na tržištu, a kamatne stope na javna sredstva u otplati bi se trebale smanjiti s 3 na 2 posto godišnje što bi trebalo stimulirati kupnju stanova pod povoljnijim uvjetima. S obzirom na nepovoljna demografska kretanja u Hrvatskoj, omogućavaju se i posebne mjere za izgradnju i kupnje stanova za osobe deficitarnih zanimanja.

Sadrži i odredbe o zabrani davanja u najam ili prodaju neotplaćenih stanova radi sprječavanja zloporabe pri preprodaji i davanju u najam stanova kupljenih u POS programu pod povoljnijim uvjetima.

“Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja će izmjenama Zakona o POS-u, kojima će se zabraniti prodaja i iznajmljivanje POS-ovih stanova, stati na kraj zlouporabama jer je cilj POS-ove stanove graditi isključivo za one koji ih trebaju”, poručio je u utorak potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar.

Kako stoji u nacrtu prijedloga zakona, ovim zakonom se omogućava pomoć u rješavanju stambenih pitanja širem krugu građanstva kupnjom stanova i na slobodnom tržištu. Razlog tome je što Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) nema na raspolaganju dovoljan broj novoizgrađenih stanova.

Inače, Zakon o društveno poticanoj stanogradnji donesen je 2001. godine i do danas je mijenjan i dopunjavan više puta, posljednji put u lipnju 2018. godine.

Do sada je njegovom provedbom izgrađeno ukupno 8.272 stana u 253 objekta u 79 jedinica lokalne samouprave. Ukupna investicijska vrijednost za 8.272 stana iznosi 4,28 milijardi kuna, a za što je Hrvatska putem poticajnih sredstava uložila 1,12 milijarde kuna. Trenutno je u izgradnji 186 stanova u 4 grada – u Biogradu na Moru, Đurđevcu, Krku i Varaždinu.


Komentari