‘LADA KAMENSKI’ OSVOJILA NAGRADU NA FESTIVALU U STOCKHOLMU

Foto: Vjekoslav Skledar

Priča o današnjem položaju žena u društvu i i propasti nekadašnjeg idustrijskog diva osvojila je stručni žiri drugačijim pogledom na odnos spolova i razbijanjem kulturnih stereotipa.

Odlične vijesti s dalekog sjevera stižu za “Ladu Kamenski”. Redateljski prvijenac Sare Hribar i Marka Šantića osvojio je priznanje na uglednom festivalu “Balkan New Film Festival”, koji se već osmu godinu zaredom, u organizaciji Justin Theater Production i Svenska Film Institut, održava u švedskoj prijestolnici. Prema riječima predstavnika stručnog žirija, nagrađen je za svoj doprinos kinematografiji zemalja balkanske regije i isticanje snažnih ženskih uloga u odnosu na dosadašnju praksu, u kojoj su nosioci glavnih uloga uglavnom bili muškarci.

„Sretni smo i uzbuđeni zbog osvojene nagrade jer nam je pokazala da smo ne samo pogodili pravu tematiku, nego je i obradili na način koji prelazi granice država, regija i spolova. No, ovo je tek početak – nakon Stockholma film nastavlja turneju po švedskim gradovima, nakon čega prelazimo u Norvešku“ – najavili su Sara Hribar i Marko Šantić, kojima je žiri prilikom dodjele nagrade poručio da s nestrpljenjem očekuju njihove buduće uratke.

„Lada Kamenski“ do sada je osvojila nekoliko nagrada za najbolji film, režiju i glumu, a uvrštena je i u konkurenciju 42. Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu, u kategoriji debitantskih filmova. U hrvatskim kinima počinje se prikazivati 7. ožujka.

 


Komentari