KUPNJA NEKRETNINE POSTAJE NEDOSTIŽAN SAN: Cijene opet idu u nebo, podaci za Zagreb mogli bi vas i iznenaditi

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju kako cijene stambenih nekretnina od drugog tromjesečja 2017. godine, idu samo uzlaznim putem. Naime, objavili su najnovije podatke koji se odnose na prvo tromjesečje ove godine, a ispostavilo se da su za 4.6 posto više nego u istom razdoblju ranije.

Tako je novogradnja porasla za 5.3 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2020. godine, dok su cijene postojećih stambenih objekata bile više za 4.6 posto. Što se pak tiče Zagreba, na godišnjoj razini cijene stambenih objekata porasle su u prosjeku za 3.3 posto, dok se na Jadranu i ostalim područjima bilježi ista stopa rasta, za 5.9 posto.

Ako te podatke usporedimo s podacima s kraja 2020. godine, ispostavlja se da u Zagrebu cijene nisu porasle dok su na Jadranu u prosjeku bile 4.1 posto više, dok su na ostalim područjima bile za 3.1 posto niže.

Najniži rast

Kako govori DZS, rast od 4.6 posto ujedno je najniži od drugog tromjesečja 2018. godine, kada je na godišnjoj razini zabilježen porast za 4.5 posto, dok je najveći rast cijena stambenih nekretnina zabilježen u drugom kvartalu 2019. godine, kada su te cijene porasle za 10.4 posto u odnosu na drugi kvartal 2018. godine, zaključuju.

Komentari