Kulturnjaci prozvali Bandića: ‘Promjena naziva Trga maršala Tita jedna od sramotnijih političkih trgovina’

Kulturnjaci 2016

Inicijativa Kulturnjaci 2016 u utorak je promjenu naziva Trga maršala Tita, koju je na konferenciji za novinare u ponedjeljak najavio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ocijenila jednom od sramotnijih političkih trgovina u novijoj hrvatskoj povijesti.

“Gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, prodao je trg svog Maršala za većinu u Skupštini grada Zagreba. Višekratno samoproglašeni antifašist Bandić najavio je uklanjanje imena Trga maršala Tita, jednog od posljednjih simbola antifašizma u Zagrebu. Zbog vlastitih političkih interesa pridružio se onima koji žele Hrvatsku staviti na gubitničku stranu u Drugom svjetskom ratu i koji žele rehabilitirati NDH pod krinkom izjednačavanja svih totalitarizama”, ističe se u priopćenju Inicijative.

Ističe se kako “ne žele oni samo mijenjati povijest”, nego “tom sramotnom ideologijom žele vladati i danas, ideologijom koja ukida i zabranjuje, koja ponovno uvodi političku i ideološku podobnost tako da se svatko tko se suprotstavi takvom totalitarističkom teroru proglašava ‘neprijateljem Hrvatske i svega hrvatskog'”.

>>>Trg maršala Tita promijenio je čak 7 imena: Evo koja je sve imena nosio

Kulturnjaci smatraju da promjena imena Trga neće biti dovoljna, nego da će “tražiti i više”, odnosno da će “tražiti da im se preda u ruke i upravljanje kulturom ovoga grada”.

“Kako to izgleda imali smo prilike vidjeti i osjetiti 2016. kad je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske postalo bastion rigidne desne ideologije i pomelo sve što se nije uklapalo u njihove kanone. Svim silama se nastojalo ukinuti različitost, pravo na drugačije, na slobodu umjetničkog stvaralaštva, na slobodu mišljenja i izražavanja svojih stavova, sve kategorije zaštićene Ustavom Republike Hrvatske. Namjeravalo se krenuti u ‘korienitu izmjenu svih propisa i kompletne legislative’ kako bi se postavila osnova za strogo kontrolirano umjetničko i kulturno stvaralaštvo. U toj namjeri se nije uspjelo, mada se i bez toga posljedice tih devet mjeseci osjećaju i danas”, ističu Kulturnjaci u priopćenju.

Što se nije uspjelo u Ministarstvu kulture, sada će se nastojati učiniti u kulturi grada Zagreba, ocjenjuje Inicijativa postavljajući pitanje hoće li gradonačelnik nakon što je za svoje političke interese prodao ime trga, prodati i kulturu ovoga grada.

“Gradonačelniče, hoćete li doista predati kulturu i umjetnost u ruke nekome tko liječi svoje frustracije, kome ni Trg Republike Hrvatske nije po ukusu? Ostat ćete zapisani u povijesti kao ‘antifašist’ koji se odrekao svoga Maršala čiji ste lik prije nekoliko godina s ponosom nosili na reveru, kao čovjek koji se stavio na stranu i u službu onih koji vraćaju Hrvatsku u najmračnije i najsramotnije stranice njene povijesti, kao gradonačelnik koji predaje kulturu i umjetnost ovoga grada u ruke rigidne totalitarističke ideologije”, zaključuju Kulturnjaci.

>>>Dajte svoj glas: Trg maršala Tita ili Trg Republike Hrvatske?


Komentari