Buga Šimić pokrenula apel umjetnika Bandiću, prva joj potpisala mama Vitomira Lončar, a zatim je krenula lavina

Foto: Livio Andrijic / CROPIX

Ogranak samostalnih umjetnika HDDU-a pozvao je građane da potpišu apel gradonačelniku Grada Zagreba kojim traže istoga da iz Mjera privremene obustave izvršavanja Gradskog proračuna i najavljenog rebalansa izuzme kulturnu djelatnost koja je među najpogođenijima pandemijom Covid-19 virusa.

Nezavisni kulturni subjekti i samostalni umjetnici uslijed pandemije Covid-19 virusa i zabranom okupljanja, dovedeni su u iznimno tešku egzistencijalnu situaciju, tvrde.

“Također apeliramo na gradonačelnika da se iz Mjera privremene obustave i najavljenog rebalansa izuzmu odobrena programska sredstva i za javne ustanove u kulturi, budući da od njih živi velik broj samostalnih umjetnika. Uz to apeliramo da se najavljenim Mjerama i rebalansom ne smanjuju plaće djelatnicma javnih ustanova u kulturi Grada Zagreba koje su ionako među najnižima”, nastavljaju.

Naposljetku, pozivaju gradonačelnika i gradske vlasti da odrede prioritete i naprave kategorizaciju unutar najavljenih obustava i izmjena kako bi se ublažile posljedice i kako se ne bi dodatno oštetilo one najteže pogođene i pandemijom i potresom, naveli su.

Peticiju su pokrenuli 11. travnja i cilj im je doseći tisuću potpisa, a sada broje njih 707. Kao autorica peticije navedena je Buga Šimić, kći Vitomire Lončar, hrvatske glumice, doktorice znanosti i znanstvenice te direktorice kazališta Mala scena.

Vitomira Lonačr podržava je kćer i potpisala peticiju, a njen su primjer slijedili i brojni poznati glumci i glumice, novinari i novinarke, režiseri i režiserke. Tu su se našla i brojna imena umjetnika, autora, odvjetnika ali i zastupnika u Gradskoj skupštini…

Tako su se tu našli  Ecija Ojdanić, Ana Maras Harmander, Sanja Bachrach-Kristofić, Saša Broz, Ksenija Marinković, Ivan Leo Lemo, Tihomir Milovac, Sanja Artuković, Boris Senker Neda Parmać i brojni drugi.

Buga Šimić, svoje, ali i vrijeme sugrađana u vrijeme pandemije, ovaj je mjesec malo prikratila organizirajući dva koncert u kvartu Srednjaci.

Na prvom koncertu koji je održan 16. travnja izvela je dvije poznate talijanske arije, “O mio babbino caro” iz opere Gianni Schicchi i “Quando me’n vo” iz opere La Boheme te jednu hrvatsku “Daleko me biser mora“.

S obzirom na to da je koncert odlučio poslušati veliki broj sugrađana, koncert je ponovila 19. travnja te je tada izvela ariju “Meine lippen sie küssen so heiß” iz operete Giuditta, opet “Quando me’n vo” iz opere La Boheme i “Neka cijeli ovaj svijet” iz Jalta, Jalta.


Komentari