Kultura na prodaju u Dubravi: Umjesto kulturnog stiže nam trgovački centar

foto goran mehkek

Od ovog tjedna možete kupiti dio Kulturnog centra Dubrava za 4,9 milijuna eura koji se prodaje u oglasniku.

Zgrada od šest tisuća četvornih metara u “zadovoljavajućem” je stanju, stoji u oglasu koje je u vlasnikovo ime postavila agencija za nekretnine Opereta, a budućem se investitoru nudi projekt po kojem se zgrada može pretvoriti u svojevrsni trgovački centar, s tim da se predviđa gradnja još jednog kata i garaže uz sjeverni dio objekta.

“Predmetna građevina sastoji se od podruma, prizemlja i dva kata. Objekt je u zatečeno stanje doveden prije nekoliko godina i od tada na njemu nisu vršeni građevinski radovi. Cjelokupna nosiva armirano-betonska konstrukcija je izvedena, krovište i fasada su dijelom izvedeni od aluminijskog trapeznog lima i stakla te unutar objekta postoje djelomično izvedene instalacije električne energije i strojarstva”, navodi se u oglasu.

U oglasu je također objašnjeno  gdje se mogu smjestiti ugostiteljski objekti, gdje trgovine, na kojim etažama su planirana parkirališna mjesta te kako bi “po izgradnji lokacija trebala zaživjeti kao centar tog dijela grada”. Bila je to i prvotna ideja gradnje kulturnog centra na adresi Dubrava 51a, koja se “rodila” još sedamdesetih, a u čiju se realizaciju na kraju ušlo javno-privatnim partnerstvom. I tu se sve zakompliciralo kako piše Večernji list.

“Dio koji trenutačno funkcionira najnormalnije, onaj dovršeni, u vlasništvu je Grada, naš je. E, sad, ovaj dio koji se prodaje u privatnom je vlasništvu, ali objekt je to koji nije uknjižen. Mi smo već i prije razmišljali o kupovini tog dijela jer, realno, naslanja se na naš dio, ali ne želimo se u to upuštati dok vlasnik ne upiše objekt u zemljišne knjige. Ako to i napravi, tražit ćemo da ovlaštenu procjenu vrijednosti zdanja i onda eventualno vlasniku ponuditi otkup, nećemo preko oglasnika”, kazali su jučer u Gradskoj upravi.

foto goran mehkek

Dodaju kako su okončali izvanparnični postupak “radi razvrgnuća suvlasničke zajednice između Grada i privatnog trgovačkog društva” pa na području koje je na prodaju nemaju nikakav svoj udio. U samom katastru, osim Grada, na čestici je bio upisan i Alu-kon d.o.o., u kojem su potvrdili da su se oni odlučili na prodaju nedovršenog dijela Kulturnog centra Dubrava, ali Ivan Špoljarec, vlasnik tvrtke koja se inače bavi aluminijskim sustavima, kazao je da prodaju nekretnine ne želi komentirati.

Predsjednik Gradske četvrti Gornja Dubrava Damir Oniško objasnio je da je Vijeće već pisalo Gradu kako bi najradije da upravo oni otkupe nekoć planiranu “kulturnu meku”. “Dio koji funkcionira, funkcionira odlično. Pod jednom su “kapom” Centar za kulturu, Centar za obrazovanje, Dječje kazalište Dubrava, Galerija Vladimir Filakovac, a i na šest tisuća četvornih metara, koliko iznosi površina nedovršenog dijela, konačno bi se mogao realizirati veliki multimedijalni centar kakav se oduvijek planirao”, kazao je Oniško.


Komentari