KUĆA MIROSLAVA KRLEŽE SKRIVA MRAČNU TAJNU? Znanstveni članak otkriva povijest tog velebnog zdanja

FOTO: Ivan Ramađa

Povijesničarka umjetnosti Marina Bagarić je u poznatom časopisu Gordogan objavila znastveni rad na temu vile na Gvozdu 23 u kojoj su živjeli Miroslav i Bela Krleža. Prije svega ovaj rad je prikaz urbanizacije tuškanačkog brijega na kojem se danas nalaze elitne vile.

“Neobično je dugačak popis zagrebačkih adresa na kojima je živio Miroslav Krleža.
Rođen u Dugoj, danas Radićevoj ulici, s roditeljima se seli u Petrovu, potom u ulicu Nad lipom, pa u Bijeničku, danas Degenovu, zatim na Pejačevićev – Britanski trg i naposljetku u Deželićev prilaz, gdje provodi i prve dane s mladom suprugom Belom 1919. godine, kao podstanari na broju 3 i kod Krležinih na broju 5a” piše u članku gospođe Bagarić, piše Jutarnji list.

Znanstveni članak otkriva povijest gradnje 16 vila na Gvozdu, tko su bili njihovi arhitekti, kao i što se dogodilo s vlasnicima tih zdanja. Često su njihove priče potresne, a za vrijeme NDH u te se vile useljavaju novi stanari.

“Živjeti u Ulici Gvozd bilo je i ugodno i praktično: u svojim luksuznim vilama stanari su istodobno mogli uživati i u prirodi i u blizini grada. Uz vile su odmah ili nekoliko godina poslije izgradili garaže za svoje automobile, a u svakoj je vili bio projektiran i stan za pazikuću (vozača). Vile su okruživali brižno njegovani perivoji, često urešeni skulpturama, a poneki su vlasnici uz vile izgradili i bazene. Vlasnici vila bili su bankari, veletrgovci, industrijalci, odvjetnici, mnogi povezani poslovno i obiteljski”, piše Marina Bagarić.

Vila u kojoj su živjeli poznati pisac i poznata glumica je posljednja koja je izgrađena. Njezini prvi vlasnici su bili Jelisava i Adolf Rein, a parcelu su kupili od Pauline Krešić. Na samom vrhu ovoga tuškanačkoga brijega izgrađena je kuća, a na padini je perivoj. Prostrani posjed uređen je s mnogo pažnje i s namjerom da svojim stanarima pruži iznimno ugodan život, piše Jutarnji list.

Adolf Rein je počinio samoubojstvo nakon što je po njega došao Gestapo, a događaj je opisao pisac Branko Polić.

“Prema pričanju njegove udovice Jelisave, koja ga je nadživjela tridesetak godina, gestapovci nahrupiše u njihov stan, u prizemlju zgrade Gvozd 23, s nalogom za uhićenje njena supruga. Odvratila im je da je ona kršćanka i da će ga ona štititi. Uto je odjeknuo hitac iz jedne od pokrajnih soba. Adolf Rein bio je mrtav.”, piše pisac.


Komentari