KRV, ZNOJ I SUZE JELENE PAVIČIĆ VUKIČEVIĆ: Nikome nije jasno kako je napisala devet radova u dvije godine, pobunila se i Divjak

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Jelena Pavičić Vukičević još nije otišla iz Grada, a već je našla novi posao na Kineziološkom fakultetu. Upravo je na tom zagrebačkom fakultetu u svibnju raspisan natječaj za postupak izbora u naslovno znanstveno-nastavno zvanje docent u znanstvenom području društvenih znanosti, u znanstvenom polju pedagogija, za predmete Pedagogija i Didaktika, na koji se prijavila i Jelena Pavičić Vukičević.

Nastupno predavanje održano je preko Zooma 2. lipnja, a neki smatraju kako je natječaj raspisan onda kada je već bilo jasno da ona neće osvojiti mandat i postati gradonačelnica metropole.

U kuloarima Kineziološkog priča se, tvrdi Index, da se za nju na pedagoškom odjelu već godinama čuva radno mjesto za slučaj da ode iz Grada. Ondje, navodno, već ima dovoljan broj ljudi kvalificiranih za taj posao, no njihovo je napredovanje i zapošljavanje blokirano jer je pozicija rezervirana.

Na ovakav razvoj situacije na svojem je Facebook profilu nedavno reagirala bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak koja je za svojeg mandata s moćnicima u Upravi Sveučilišta vodila bitke oko raznih nepravilnosti, uključujući i one vezane uz zapošljavanja podobnih.

“Oni koji su navikli dobivati preko reda, nikada ne staju. Zar stvarno nema srama i ništa nije izvan dosega političko-klijentelističkih grabežljivaca? Kakvo to znanje i iskustvo u pedagoškom radu ima v.d. gradonačelnica Zagreba da je treba ekspresno izabrati za docenticu? Strašnije od krađe je trgovanje akademskim pozicijama jer se tako urušava sveučilište, koje bi trebalo biti jedan od stupova društva. Ovako se postavljaju putokazi koji vode u provaliju relativizacije svih moralnih, znanstvenih i ljudskih vrijednosti”, napisala je.

Istaknula je i kako sve ukazuje na mogući sukob interesa, a to je činjenica je Jelena Pavičić Vukičević, kao predstavnica Grada Zagreba, bila članica Sveučilišnog savjeta Sveučilišta u Zagrebu, tijela koje nadzire zakonitost rada Sveučilišta.

Evo što kaže Pavičić Vukičević: “Proteklih godina objavila sam 9 znanstvenih radova, kao što je potvrdio Matični odbor za društvene znanosti pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja svojim rješenjem od 12. veljače 2021.”, tvrdi.

“Tada su se stekli uvjeti za održavanje nastupnog predavanja za nastavno zvanje, a javno predavanje održala sam 2. lipnja 2021. u 16 sati. Znanstvene radove sam objavila u koautorstvu s kolegama znanstvenicima i doktorandima. S prestankom dužnosti zamjenice gradonačelnika Grada Zagreba prestaju i sve moje dužnosti na koje sam imenovana s te pozicije, poput članstva u Savjetu Sveučilišta u Zagrebu”, dodala je u odgovoru. Ne želi da se misli kako je netko pogodovao za nju.

Jelena Pavičić Vukičević potpisana je na značajno više radova i oni su stvarno objavljeni u posljednjih par godina. Neki sumnjaju u sav njen rad jer da bi netko bio potpisan, ne mora napisati cijeli rad. Drugi smatraju da je i napisanih 9 radova u dvije godine previše za jednu zamjenicu gradonačelnika.

Divjak kaže da ona za cijelog svojeg mandata u Ministarstvu nije stigla odraditi ni 20, ni 9, pa čak ni tri cijela znanstvena rada.

“U tri godine, koliko sam bila ministrica, dovršila sam samo nekoliko znanstvenih radova sa suradnicima, a i njih samo zato što su već bili koncipirani ili su istraživanja već bila završena. Nije bilo šanse da se uz sve svoje obaveze bavim ozbiljnim znanstvenim radom. Uz to, kroz tri godine održala sam nekoliko predavanja za doktorande i to je uglavnom bilo to”, priznala bivša ministrica obrazovanja Indexu.

Komentari