Evo gdje je fotoreporter pronašao komad križa koji se usljed potresa odlomio s južnog tornja Katedrale

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Prošlo je sedam dana otkako je Zagreb prodrmao najveći potres u 140 godina. U potresu je stradao i jedan od najistaknutijih simbola Zagreba, Zagrebačku katedralu. S vrha južnog tornja odlomio se pozlaćeni križ. Sedam dana od potresa i sedam dana dileme o tome gdje se nalazi vrh odlomljenog križa.

FOTO: Jasminka Dzepina / Zakaj volim Zagreb

Urednik fotografije Večernjeg lista, Boris Ščitar, smatra kako je danas stao na kraj špekulacijama. On vjeruje kako se na fotografiji jasno vidi da je najveći dio križa pao ”na noge” i zabio se u krov dok su dijelovi zapeli na skelama južnog tornja. Betonsko podnožje križa najvjerojatnije je završilo u krovu Nadbiskupskog duhovnog stola u čijim prostorija je boravio Josip Bozanić.

”Križ je težak oko 350 kilograma. To jako dobro znamo, jer smo ga mi izradili u našoj radionici. Sastavljen je od konstrukcije od inoxa iznutra, a izvana je obložen limom, koji je pozlaćen”, rekao je za Večernji list Ivo Pehnec, vlasnik „Bravarije Pehnec“, koja je izradila konstrukciju križa i pričvrstila je za vrh južnoga tornja.

Novost je svakako i da je oko njihovog fotoreportera zamijetilo štetu na sjevernom tornju za kojeg se dosad vjerovalo kako je neoštećen.

”Još uvijek radimo na svim detaljima i početkom tjedna dat ćemo izvještaj o svim oštećenjima na Zagrebačkoj katedrali”, rekao im je arhitekt Damir Foretić, koji sa svojom ekipom obnavlja katedralu.


Komentari