Križ je klica crkve: Službu Muke Gospodnje predvodio Bozanić, evo što je u propovijedi poručio biskup Šaško

Foto: IKA

Službu Muke Gospodnje predvodio je na Veliki petak zagrebački kardinal Josip Bozanić.

Kako javlja Informativna katolička agencija (IKA), služba se odvila u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca, nedaleko od potresom stradale Zagrebačke katedrale, a zagrebački pomoćni biskup Ivan Saško predvodio je propovijed.

U predvođenju im se pridružio i biskup Mijo Gorski, generalni vikar i moderator Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Tomislav Subotičanec, kanonici Prvostolnog kaptola zagrebačkog, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta prof. dr. sc. Josip Šimunović, ekonom Zagrebačke nadbiskupije preč. Tomica Šestak, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa preč. Željko Faltak i odgojitelji Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa.

Započeli su molitvom u tišini, a potom propovijed održao Šaško tijekom službe riječi.

“U Evanđelju po Ivanu posljednje zabilježene Isusove riječi su: Dovršeno je! U izvorniku na grčkom to je jedna riječ. To nije ni uzvik boli, ni vapaj, ni molitva, a ipak je oporuka u kojoj se kaže da je nešto zaokruženo, dovedeno do svrhe; da je učinjeno onako kako treba biti učinjeno. Jauk bi bio razumljiv; logičan bi bio krik kao izražaj patnje; ili jednostavno tiho gašenje života. Ali Isus zadnjom riječju govori o svome poslanju”, otvorio je Šako homiliju (tumačenja događaja na kršćanski način), prenosi IKA.

Foto: IKA

Dotaknuo se i riječi “Evo čovjeka”, koje je izrekao Pilat.

 “Na križu Otac pokazuje Sina: Evo čovjeka, kada je jasno da je ostala samo njegova ljubav od koje, jedine, i samo s njom čovječnost može biti obnovljena. Božjim milosrđem. Na Isusovu križu onaj strah koji je đavao unio u srce praroditelja, otrov laži o Bogu, posvema je raskrinkan: Nije istina da je Bog ljubomoran na sreću čovjeka. On ne želi ništa za sebe, a daruje sve. Zadnji korak u tome je dolazak čovjeka pred ogledalo koje pokazuje da ljude na križ ne stavlja Bog, nego čovjek. Čovjek pribija na križ drugoga čovjeka, ponekad sebe samoga, a uvijek Boga. Isus je prošao kroz ‘proces’ koji pokazuje da u njemu nema krivnje”, istaknuo je Šaško.

Osvrnuo se i na Veliki petak ustvrdivši kako se taj dan razmatra križ te mu se klanja.

“Naviknuli smo koristiti riječ ‘križ’ kao ‘mjernu jedinicu’ za trpljenje. Danas ga razmatramo u njegovoj istini mjesta s kojega se vidi kakav je Bog. Čovjekova je ljutnja bila toliko snažna da smo ga razapeli, a on nas ne prestaje ljubiti. Odveli smo ga na križ, da bismo ga uklonili i prekinuli svaku vezu s njime, a on je od križa napravio pečat vječnoga saveza s nama”, uočio je Šaško.

Dok evanđelist Ivan naglašava Isusovo kraljevanje iz Nazareta, koje upravlja poviješću i spašava nas posvemašnjim darivanjem, Šaško je zaključio i kako je to vidljivo u u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca.

Naime, tamo se u pozadini oltarskog prostora nalazi jedan poseban lik.

 “Lik Krista iz najstarijega sačuvanog liturgijskog prostora u Zagrebu, kapelice sv. Stjepana u Nadbiskupskome dvoru; lik Svevladara, koji danas posebno razmatramo stavljajući u prvi plan Kristov križ i njegovu raspetost kojoj se klanjamo, povezujući staro i novo, prošlo i buduće. U njegovim smo rukama; povijest, sva povijest pripada Njemu, i onda kada nam izmiče smisao povijesnih događaja! Mi smo večeras u tome uzvišenom djelu; u Božjemu ‘danas’, u kojemu je bol svakoga od nas posvema usvojena i nadvladana, pobijeđena snagom ljubavi”, objasnio je Šaško.

Na kraju je zaključio i kako je pod križom rođena crkva, klica, maleno stado koje ostaje pod pogledom Isusa na križu.

“Pod mrtvim tijelom Krista koji je umro za nas. Crkva vjerno čuva obećanje uskrsnuća, nudeći susret vječne radosti za sve, a osobito za umišljene zemaljske moćnike koji po obraćenju uviđaju promašaj grijeha kojim su željeli ubiti ljubav. Večeras se ostvaruje ono što smo pjevali tijekom korizme: Sretnih li vas grješni ljudi… ljubavlju za vama žudi na sud križa Višnji sam. U istini svoga siromaštva nalazimo se u Božjoj čežnji. Takvi smo privučeni njegovom ljubavlju pred križem Gospodinovim; pred raspetim Kraljem i Svevladarom. Njemu se klanjamo, jer nam je darovao Sina koji je uzdignut dovršio djelo po kojemu i mi živimo vječno. Sretnih li nâs, grješnih ljudi…”, zaključio je Šaško.

Nakon predvođenja na Veliki Petak, nadbiskup Bozanić u subotu u 20 sati u istom prostoru predvodi i Vazmeno bdijenje.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije također je najavio u 20 sati u subotu Šaškovo predvođenje Vazmenog bdijenja u Župi bl. Ivana Merza u Španskom. Također će tada i pomoćni biskup mons. Mijo Gorski Vazmeno bdijenje predvoditi u Župi sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu.

 


Komentari