Krešimir Kartelo podsjeća: HDZ je uklonio bistu Ive Lole Ribara iz ideoloških razloga

FOTO: Ivan Klindić
Gradski zastupnik nezavisnih, Krešimir Kartelo, prokomentirao je današnju sjednicu gradske skupštine.

Prijedlog odluke o određivanju poslova odvodnje atmosferskih voda koji se financiraju iz proračuna Grada Zagreba kojom bi se  poslovi  odvodnje atmosferskih vođa povjerili privatnoj tvrtki putem javnog natječaja, izazvao je veliki otpor zastupnika Kluba lijevog bloka i SDP – a. Ovi zastupnici najavili su da će napustiti dvoranu tijekom glasovanja o ovoj točki te će na taj načini srušiti kvorum i onemogućiti izglasavanje Prijedloga.

‘Na odborima se nismo složili s načinom na koji je koncipiran taj zaključak, ni sada nismo bili zadovoljni time’, komentirao je Kartelo spornu točku, te kazao kako su tražili dodatno usmeno objašnjenje.

Najavu rušenja kvoruma od strane oporbe komentirao je kao odgovornu odluku s obzirom na to da su odlučili da je to tako treba napraviti. Smatra da je od strane oporbe neodgovorno to što nisu ponudili riješenje.

‘Oni imaju taj institut rušenja kvoruma, što je potpuno legitimno, ali nisu rekli što bi oni napravili da su u našoj koži.’, komentirao je Kartelo.

Na rasporedu sjednice nalazi se i točka uklanjanja biste Ive Lole ribara. 

‘1994. godine je HDZ uklonio bistu iz ideoloških razloga. A sad ga se vratilo, odnosno nije ga se vratilo već se instalirao novi spomenik i nova glava, jer original još uvijek leži u muzeju. I to je statutarni odnosno poslovnički proceduralni prekršaj protiv kojega smo mi uložili zaključak. Svima je jasan naš ideološki stav, ali taj stav nebismo mogli manifestirati da je bilo napravljeno sve prema pravilima. Međutim nije napravljeno sve prema pravilima i sad ćemo vidjeti koje će biti posljedice toga.’, komentirao je Krešimir Kartelo te dodao: ‘HDZ je uklonio bistu iz ideoloških razloga i dao nama utemeljenje na temelju kojega mi tražimo da se objasni zašto se taj spomenik postavio ako je bio legalno i legitimno uklonjen i deponiran u muzej’ zaključio je.

 


Komentari